17:24 23.11.2021

ЄС планує уловлювати 5 млн тонн СО2 щорічно до 2030 року – ЗМІ

2 хв читати
ЄС планує уловлювати 5 млн тонн СО2 щорічно до 2030 року – ЗМІ

Європейський Союз має намір видаляти з атмосфери Землі 5 млн тонн вуглекислого газу на рік до кінця поточного десятиліття для планового досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року, пише Bloomberg, у розпорядженні якого опинився текст відповідного законопроекту Єврокомісії.

"Для масштабування рішень уловлювання СО2 у сільському господарстві та промисловості Єврокомісія працює над тим, щоб виробити законопроект на 2022 рік з метою затвердження нормативної бази обліку та сертифікації уловленого СО2", - зазначає Bloomberg із посиланням на законопроект.

За інформацією агентства, Брюссель має намір представити законопроект 14 грудня поточного року.

Водночас журналісти зазначають: хоча щорічний обсяг скорочення в еквіваленті 5 млн тонн СО2 – досить невелика частка сукупних викидів ЄС (3,5 млрд тонн на рік) – такий крок спонукатиме до використання технологій уловлювання СО2 як ключових у боротьбі зі зміною клімату, якщо вийде їх застосовувати в широких масштабах.

Як повідомлялося, у вересні швейцарський стартап Climeworks AG запустив чотири найбільші у світі установки для уловлювання двоокису вуглецю в одному з геотермальних парків Південної Ісландії. За даними Climeworks, установки здатні діставати з атмосфери 4 тис. тонн СО2 на рік, що дорівнює викидам близько 800 бензинових автомобілів.

Технологічне рішення з уловлювання СО2, пропоноване Climeworks в Ісландії, фільтрує двоокис вуглецю з повітря з використанням геотермальної енергії. Уловлений вуглець потім направляється на постійне зберігання в довколишні шари гірських порід. Він розчиняється у воді й закачується глибоко під землю, де природним чином вступає в реакцію з навколишньою базальтовою породою з утворенням стабільних карбонатних мінералів, таким чином, CO2 перетворюється на камінь.

Така технологія, іменована "прямим уловлюванням", нині вважається однією з передових у сфері уловлювання парникових газів. За її допомогою отриманий із повітря CO2 можна зберігати тисячі років.

Водночас ця розробка дає змогу створювати "вуглецеві заліки", тобто залікові одиниці за уловлений із повітря СО2 або скорочення викидів, які купують і компанії, і фізособи, котрі хочуть скоротити свій вуглецевий слід.

Якщо компанія не може скоротити викиди СО2 за допомогою більш досконалих технологій або ефективнішого управління, вона може "передати на аутсорсинг" скорочення викидів, купуючи "вуглецеві заліки". Компанія таким чином оплачує скорочення викидів або уловлювання СО2 в інших місцях, компенсуючи в такий спосіб власні викиди.

Джерело: Green Deal

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА