16:41 12.11.2021

Щоб відмовитися від вугілля до 2035 року, потрібно вже зараз розпочинати оновлення Енергостратегії України - думка

2 хв читати
Щоб відмовитися від вугілля до 2035 року, потрібно вже зараз розпочинати оновлення Енергостратегії України - думка

Для виконання зобов'язання щодо повної відмови від вугільної генерації до 2035 року, яке взяла на себе Україна на кліматичному саміті у Глазго, необхідно вже сьогодні розпочинати дискусію щодо оновлення Енергетичної стратегії України, вважає позафракційний народний депутат України Людмила Буймістер.

"Якщо ми заявляємо такі амбітні цілі (а 2035 рік - це, вважайте, завтрашній день для енергетики), то ми маємо вже сьогодні розпочинати дискусію про оновлення Енергостратегії України, яку я, до речі, намагаюся розпочати останні два роки. Потрібно розуміти, як ми зможемо налагодити такий інвестклімат, щоб сюди прийшла достатня кількість коштів для декарбонізації та відмови від вугільної генерації. Якщо ми зараз почнемо цей процес, то, можливо, через рік у нас з'явиться дорожня карта", - сказала нардеп у коментарі інтернет-порталу Green Deal.

Буймістер зазначила, що українська енергосистема наразі сильно розбалансована, і вугільна генерація посідає ключове місце у балансуючих потужностях.

"Тому, коли Україна бере на себе будь-які міжнародні зобов'язання, ми маємо чітко розуміти, яка у нас дорожня карта для їх реалізації. Заявка щодо вугілля хороша, але реалізація може не наздогнати цих добрих планів", - вважає нардеп.

"Ніяк ми не прийдемо до тієї формули, яка дала б змогу надалі розвивати відновлювані джерела енергії... Досі немає відповіді на запитання про те, який у нас план трансформації вугільних регіонів і що робити з атомною генерацією (з 2028 року частину блоків має бути виведено з експлуатації відповідно до норм МАГАТЕ)", - додала Буймістер.

Як повідомлялося, 3 листопада понад 40 країн світу на кліматичному саміті COP26 у Глазго домовилися про поступову відмову від використання вугілля в енергетиці в рамках ініціативи Powering Past Coal Alliance (PPCA). Найбільші економіки світу мають відмовитися від вугільної генерації до 2030 року, менші - до 2040 року.

Україна, як зазначається на сайті PPCA, зобов'язалася відмовитись від виробництва електроенергії на основі вугілля до 2035 року.

Водночас енергохолдинг "ДТЕК", що має сумарну встановлену потужність вугільної генерації обсягом 13,527 ГВт, також приєднався до цієї ініціативи. При цьому компанія зобов'язалася відмовитися від вугільної генерації до 2040 року, у такий спосіб дотримуючись намічених планів щодо кліматичної нейтральності.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА