13:38 03.09.2021

"Нафтогаз" запланував реалізацію низки проектів із декарбонізації за підтримки США - нардеп

2 хв читати
"Нафтогаз" запланував реалізацію низки проектів із декарбонізації за підтримки США - нардеп

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до США українська делегація представила План трансформації України обсягом $277 млрд, згідно з яким НАК "Нафтогаз" нестиме відповідальність за реалізацію більшості проектів із декарбонізації за сприяння США, випливає з відповідного списку проектів, поширеному нардепом Олексієм Гончаренком у своєму Telegram-блозі в п'ятницю.

Джерело в уряді підтвердило агентству "Інтерфакс-Україна", що цей список був підготовлений напередодні візиту. Однак, за його словами, вже безпосередньо в США до нього могли бути внесені деякі зміни.

Група, зокрема, запланувала проект із використання біомаси для виробництва біогазу, біометану та електроенергії, що передбачає будівництво мережі біогазових установок і біоТЕС. Як зазначається, США могли б забезпечувати Україну технологіями та обладнанням, а також надати пільги на американському ринку фінансування.

Проект розрахований до 2030 року і потребує фінансування у розмірі $10 млрд. Україна готова виділити в кращому разі $3 млрд на його реалізацію.

"Нафтогаз" також має намір зайнятися проектом із виробництва біопального другого покоління, зокрема біодизеля, для експорту до ЄС і внутрішнього споживання. Роль США - аналогічна. На реалізацію проекту потрібно $2 млрд, з яких половину Україна може виділити самостійно.

Проект може бути завершений до кінця десятиліття. Водночас за підтримки США пілотний проект триватиме від півтора до трьох років, тоді як уся програма може бути виконана за сім років замість десяти.

Крім того, група запропонувала облаштувати свої підземні сховища газу (ПСГ) для зберігання двоокису вуглецю, зокрема в разі початку виробництва "блакитного водню" з природного газу. Очікується, що американські компанії могли б поділитися досвідом у сфері уловлювання, утилізації та зберігання СО2.

У документі зазначено, що для реалізації цього проекту необхідно $2,2 млрд інвестицій і майже вісім років. Україна самостійно може покрити лише третю частину витрат. Водночас початок реалізації проекту власними силами залежатиме від можливості залучення партнерів і забезпечення можливості постачання СО2 для досягнення необхідних умов комерціалізації.

"За умови залучення США пілотний проект із перебудови ПСГ або закачування СО2 до наявних свердловин можна було б планувати впровадити вже протягом п'яти років із подальшим масштабуванням до 2030 року", - йдеться в поширеному документі.

Крім цього, "Нафтогаз" розраховує на грантове фінансування проекту з енергоефективності з боку США та залучення американських компаній для впровадження заходів з енергоефективності в Україні. Загальний бюджет проекту становить $7 млрд, Україна готова виділити $2,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шурма: Ми розблокуємо фінансування проєктів відновлюваної енергетики та проєктів металургії із "зеленої" сталі

ВДЕ ще не отримували оплати за механізмом ринкової премії - директор профільного напряму KNESS Group

Сонячні електростанції буде встановлено на 270 українських медзакладах України до кінця нинішнього року - Комітет Ради

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА