23:02 23.05.2024

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

3 хв читати
НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Національний банк України (НБУ) в рамках боротьби з відмиванням коштів планує в найближчі 30 днів запровадити на період воєнного стану обмеження на кількість переказів фізичних осіб (P2P, person-to-person) - до 30 на місяць, з лімітом суми до 100 тис. грн, повідомили у центробанку на зустрічі з журналістами в четвер.

"Покриття клієнтів, які не відчують (очікуваних обмежень - ІФ-У), - це 95-98%, скоріше, 98% не відчують цих обмежень", - зазначив заступник глави Нацбанку Дмитро Олійник.

Такий висновок заступник голови аргументує складеним Нацбанком за підсумками аналізу портретом середньостатистичного клієнта восьми банків - найбільших емітентів карток в Україні: у середньому 98% громадян, які користуються банківськими послугами, здійснюють до 30 переказів P2P (person-to-person) на місяць на суму не більше 80-100 тис. грн.

"Рішення зараз готується, воно не ухвалене ще, не ухвалене ні комітетом, ні правлінням (...)", - зазначив Олійник, водночас пізніше зазначивши, що воно буде протягом 30-ти днів.

Передбачається, що ці обмеження поширюватимуться на рахунок фізособи в одному банку.

Заступник голови наголосив, P2P (person-to-person) перекази планується обмежити лише на "вихід", тобто, іншими словами, обмежень на приймання коштів на власну картку не передбачається. Це, зокрема, зумовлено бажанням НБУ не створювати труднощів у проведенні волонтерських зборів для потреб ЗСУ тощо.

"Окремо ми аналізуємо можливість обмеження "входу" на картку, але спочатку ми визначимо, як не зачепити волонтерів, і тільки тоді будемо щось придумувати, ми обов'язково про це скажемо", - додав Олійник.

Крім введення обмежень, одним із важливих кроків у боротьбі з "тіньовими" операціями НБУ також вважає ухвалення законопроєкту №11043, який встановлює нові вимоги до регулятивного капіталу постачальників небанківських послуг із прив'язкою до обсягу бізнесу і збільшує розміри штрафів за порушення - до 5% від суми операції, проведеної з порушенням, замість 170 тис. грн згідно з чинним законодавством.

Як повідомлялося, 17 травня Комітет Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні №11043.

Олійник висловив сподівання, що закон буде ухвалено протягом літа.

Також Нацбанк у рамках протидії нелегальним платежам після вищезазначених заходів розглядає створення реєстрів фізосіб, картки яких було скомпрометовано, а також неблагонадійних мерчантів, юросіб, POS-термінали яких (фізичні або віртуальні) використовувалися з порушеннями платіжного законодавства.

У НБУ уточнили, що йдеться про активізацію шахрайських операцій, відомих як "дропи" або "грошові мули". Вони здійснюються за допомогою осіб, які за винагороду надають зловмисникам доступ до своїх банківських реквізитів: до карток, рахунків, включно з пін-кодами та доступом до інтернет-банкінгу.

"Організатори груп дропів, отримавши доступ до рахунків і всі необхідні реквізити, застосовують різноманітні програмно-технічні комплекси для автоматизації процесу переказів, агрегування та розподілу коштів між рахунками в схемі", - пояснили у прес-службі центробанку.

Згідно з оцінками регулятора, до 40% дропів причетні молоді люди, студенти.

Заступник голови НБУ припустив, що державний бюджет зазнає збитків унаслідок "тіньових" операцій в 1 млрд грн щомісяця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Саміті миру багато країн хотіли залучення представників РФ, але більшість не хоче їм навіть потиснути руку - Зеленський

Зеленський: Україна ніколи не говорила, що Китай наш ворог - Китай міг би нам допомогти

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 70 - Генштаб ЗСУ

Зеленський: Щойно Бразилія і Китай приєднаються до тих принципів, які сьогодні нас усіх об'єднали, ми будемо раді чути їхні думки

Одним меседжем Путін помножив на нуль усе, що він до цього говорив про реальне бажання закінчити війну, - Зеленський

Президент Єврокомісії: коли РФ скаже, що готова до миру, спираючись на статут ООН, тоді настане час включити її в мирний процес

Ми передамо наступним поколінням ефективний механізм імплементації статуту ООН - Зеленський

Прем'єр Канади: Україна - це одна з передових ліній битви в усьому світі, ми всі маємо бути єдині

Україна розпочала переговори з низкою країн, які висловили зацікавленість у проведенні другого саміту миру - Зеленський

Зеленський: ми узгодили роботу після Саміту миру на технічному рівні - на рівні радників і міністрів держав у форматі спеціальних зустрічей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА