10:27 29.03.2024

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

2 хв читати
Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

Двосторонню угоду зі США про відтермінування виплат за державним боргом підписали міністр фінансів України Сергій Марченко та посол США в Україні Бріджит Брінк.

"Укладення зазначеної угоди було передбачено Меморандумом про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу", - йдеться в повідомленні Мінфіну в п'ятницю.

Згідно з інформацією на сайті Мінфіну, держборг України перед США на кінець лютого цього року становив 0,2 млрд грн.

Після початку повномасштабної агресії РФ проти України в лютому 2022 року США надавали фінансування Україні у вигляді грантів, до цього була практика випуску Україною єврооблігацій під гарантії США.

"Підписання цієї Угоди дасть змогу зменшити боргове навантаження на державний бюджет і спрямувати кошти, що мали бути сплачені на погашення та обслуговування боргових зобов'язань, потреби соціальної та гуманітарної сфер", - наведено в релізі коментар міністра фінансів Сергія Марченка.

"Провела приємну зустріч із міністром фінансів, щоб обговорити зусилля України, спрямовані на підтримку її економіки в умовах російської війни, й запропонувати певне полегшення, що дасть змогу переспрямувати зобов'язання з обслуговування боргів на гуманітарні потреби після ескалації російських обстрілів цивільної критичної інфраструктури", - написала своєю чергою посол США Брінк.

Як повідомлялося, напередодні затвердження МВФ наприкінці березня 2023 року нової чотирирічної програми розширеного фінансування для України EFF на $15,6 млрд Група офіційних кредиторів України ("Паризький клуб") за результатами зустрічі за участю представників МВФ і СБ надала фінансові гарантії для цієї програми. Вони передбачають на період її дії (2023-2027 рр.) продовження паузи (standstill) щодо виплат Україною боргу країнам Групи. Умовою такого відтермінування є аналогічні дії з боку приватних зовнішніх кредиторів України, переважно власників єврооблігацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА