18:46 28.03.2024

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

2 хв читати
План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Україна під час обговорення розблокування українсько-польського кордону для аграрної продукції запропонувала Польщі план, який складається з п'яти кроків, щодо яких є прогрес у їх реалізації, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском у четвер.

Першим кроком Шмигаль назвав згоду України на обмеження, зокрема й запобіжники, запропоновані Європейською Комісією щодо українського аграрного експорту.

"Це компроміс, який необхідний для наших країн, щоб аграрний експорт з України не становив навіть теоретичної загрози польським агровиробникам", - зазначив він у телеграмі.

Другим кроком стало звернення України до Єврокомісії з пропозицією здійснити невідкладний скринінг, тобто аналіз українського законодавства в аграрній політиці та транспорті на відповідність європейським правилам. Скринінг української аграрної політики Європейська Комісія визнала пріоритетним. За очікуваннями України, він розпочнеться наприкінці квітня.

По-третє, Україна запропонувала Європейському Союзу припинити російський і білоруський аграрний експорт.

"Вдячні польському уряду й Сейму, який ухвалив відповідний заклик до Єврокомісії. Наш голос почули в Брюсселі. Єврокомісія запропонувала запровадити збільшення мит на 50% на агропродукцію з Росії та Білорусі, зокрема на імпорт зерна. Нові ставки фактично мають зупинити цю торгівлю", - написав Шмигаль.

Четвертою пропозицією України, нагадав прем'єр-міністр, було створення антикризового штабу. В його рамках уже налагоджено взаємодію між міністрами сільського господарства та економіки України та Польщі. Про аналогічну співпрацю домовилися профільні асоціації двох країн у середу.

Шмигаль повідомив, що останнє засідання спільної координаційної платформи з експорту і транзиту української аграрної продукції засвідчило готовність сторін до вироблення спільних рішень.

П'ятим кроком стало звернення України до Польщі, щоб вільний пропуск через кордон діяв не тільки для боєприпасів і гуманітарної допомоги, а й пального.

"Це важливо, бо це безпосередньо стосується питань національної безпеки. Польща внесла пункти пропуску на кордоні та прилеглі шляхи до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Ми вчинили так само", - констатував прем'єр-міністр і додав, що важливо зберегти позитивні тенденції та динаміку для розблокування українсько-польського кордону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА