20:17 20.01.2024

В Офісі генпрокурора заявляють про відсутність політичного підґрунтя або тиску на бізнес у справі Мазепи

4 хв читати
В Офісі генпрокурора заявляють про відсутність політичного підґрунтя або тиску на бізнес у справі Мазепи

У справі за підозрою глави і засновника ІК Concorde Capital Ігоря Мазепи немає жодної політичної складової або тиску на бізнес, заявляють в Офісі генпрокурора.

"Там, де є можливі порушення, є розслідування. Хочу, щоб усі розуміли, і громадяни, і посадові особи, і бізнес - перед законом усі рівні. Під час розслідування було отримано докази, які свідчать про вчинення зазначених кримінальних правопорушень і про причетність зазначених осіб до їх вчинення, у зв'язку з чим їм було повідомлено про підозру", - сказав прокурор Офісу генпрокурора Євген Сльота агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу, коментуючи негативну реакцію бізнесу на адресу правоохоронців у зв'язку зі справою щодо Мазепи.

Відповідаючи на запитання про те, хто з бізнесменів може бути наступним у фокусі уваги правоохоронних органів України, Сльота зазначив: "Якщо коротко, той, хто порушить закон. І тут не йдеться про особу".

За словами прокурора, суд підтвердив обґрунтованість підозр і ризиків, на які вказувала сторона обвинувачення.

"За таких обставин будь-яка політична мотивація справи та тиск на бізнес відсутні", - запевнив він.

Пояснюючи проведення слідчих дій (обшуків) і затримання без відповідних санкцій, Сльота зазначив, що норми Кримінального процесуального кодексу дають право правоохоронним органам без ухвали суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, якщо є ризики ухилення від кримінальної відповідальності.

Він пояснив, що в даному випадку в органу досудового розслідування було достатньо підстав вважати, що підозрюваному було відомо про 8 підозрюваних у скоєнні аналогічних кримінальних правопорушень, пов'язаних із заволодінням землями всередині захисної дамби Київської ГЕС.

"Із цієї групи 6 осіб було взято під варту, одну фігурантку - під домашній арешт і ще одну особу оголошено в розшук. Саме тому, на думку слідства, підозрюваний, дізнавшись про можливе притягнення до кримінальної відповідальності з метою уникнення цього, 18 січня здійснив спробу виїхати за межі України і був затриманий на пункті пропуску "Шегині-Медика" Львівської митниці", - розповів Сльота.

Він наголосив, що всі підстави для затримання та обшуків були, що і підтвердив слідчий суддя.

Щодо обраного запобіжного заходу Мазепі, то, за словами прокурора, розмір застави не повинен відповідати встановленим у кримінальному провадженні збиткам і бути їх прямим дублюванням.

"Прокурор в обґрунтуванні запобіжного заходу говорить про ризики згідно з КПК України. Один із них - намір виїхати за межі України... З огляду на те, що протиправна діяльність дала змогу учасникам злочинної схеми отримати протиправні доходи, легалізувати їх і набути у власність чисельне рухоме та нерухоме майно, а також з огляду на те, що ці особи володіють значними фінансовими можливостями, було визначено відповідний розмір застави", - зазначив Сльота.

Також прокурор спростував інформацію про те, що події, інкриміновані Мазепі, нібито 10-річної давності.

"Насправді інкримінуються події не 10-річної давності, а 2020-2021 років. Адвокати під час своїх виступів у суді зазначали, що нібито провадження розслідується 10 років. Це не так. Фактично зазначене розслідування було розпочато у 2021 році", - сказав Сльота.

Водночас, як зазначив він, за вимогами закону це провадження було об'єднано з іншим, яке також стосується заволодіння землями в межах дамби Київської ГЕС.

"За результатами цьому об'єднаному провадженню автоматично присвоєно номер кримінального провадження, розслідування якого розпочато у 2014 році", - пояснив прокурор.

Відповідаючи на запитання про те, чи є серед фігурантів у даній справі високопосадовці, оскільки вони, зазвичай, задіяні у подібних злочинних схемах, Сльота сказав: "Наразі в цьому провадженні повідомлено про підозру 12 особам, зокрема в перевищенні службових повноважень одному з керівників Головного управління Держгеокадастру в Київській області, який також перебуває під вартою".

Прокурор звернув увагу на те, що предметом розслідування є й інші епізоди заволодіння землями в межах дамби Київської ГЕС, перевіряються інші посадовці на причетність до незаконного відведення ділянок на зазначеній території.

Як повідомлялося, 18 січня співробітники ДБР спільно з Нацполіцією затримали Мазепу на українсько-польському кордоні за обвинуваченням в організації схеми протиправного заволодіння 2,4 га, на яких розташовано гідротехнічні споруди критичної інфраструктури - Київської ГЕС, а зараз розташоване котеджне містечко преміум-класу Goodlife Park.

У різних регіонах України затримано ще трьох осіб, зокрема брата Мазепи, а в офісі Concorde Capital та офісах деяких її співробітників було проведено обшуки.

За даними ДБР, наприкінці 2023 року за подібною справою щодо понад 7 га по сусідству було висунуто 8 підозр і заарештовано ще інших осіб. Згідно з базою судових рішень, ідеться про земельні ділянки, задіяні "у процесі реалізації будівельного проєкту елітного житла - клубного котеджного містечка преміум класу Riviera Village", цей проєкт спочатку розвивав Фонд інвестицій в українську нерухомість Dragon Ukrainian Properties and Development (DUPD).

Печерський райсуд Києва обрав Мазепі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 349 млн грн, що, за словами самого бізнесмена, удвічі менше від запитаного Державним бюро розслідувань, але в 50 разів більше за нібито завдану шкоду і є "свавіллям замість правосуддя і фактично безальтернативним арештом".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА