10:20 16.12.2023

СБУ оголосила в розшук патріарха РПЦ Кирила

2 хв читати
СБУ оголосила в розшук патріарха РПЦ Кирила

Служба безпеки України оголосила в розшук патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва). Відповідна інформація з'явилася в базі даних Міністерства внутрішніх справ України.

Згідно із зазначеними даними, Гундяєв перебуває в розшуку з 11 листопада. Його розшукують як особу, яка переховується від органів досудового розслідування, у справі про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Заочно йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомлялося, у листопаді СБУ повідомила Гундяєву про підозру ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 3 ст. 436-2 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 3 ст. 436-2. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників); ч. 5 ст. 27 і ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язання та ведення агресивної війни).

Слідство встановило, що глава РПЦ "входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії і один із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України". Патріарх поширює прокремлівську пропаганду у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів, а також використовує для цього підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території РФ і представників УПЦ (МП) в Україні.

"Зокрема, задокументовано, що в березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано "статтю" про літургію, де клірик благословив командувача росгвардії рф Золотова на війну проти України. Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, у якому Гундяєв виправдовує окупацію сходу України", - йдеться в повідомленні.

Також очільник РПЦ закликав вірян об'єднатися у війні проти України та неодноразово давав коментарі на центральних телеканалах країни-агресора, в яких підтримував невиправдану війну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА