05:15 01.10.2023

Велика Британія посилить підготовку українських солдатів

2 хв читати
Велика Британія посилить підготовку українських солдатів

Грант Шаппс розповів, що провів переговори з керівництвом армії щодо переміщення "більшої кількості навчання і виробництва" військової техніки в Україну. Він також закликав більше британських оборонних фірм відкривати заводи в Україні, повідомляє The Telegraph у суботу ввечері.

Після поїздки до Києва минулого тижня пан Шаппс також розповів, що розмовляв із президентом України Володимиром Зеленським про те, яким чином британський військово-морський флот може зіграти роль у захисті комерційних суден від атак Росії в Чорному морі.

Обидва кроки ознаменували б значну ескалацію участі Великої Британії в захисті України від атак Володимира Путіна.

У рамках очолюваної Великою Британією операції "Інтерфлекс" понад 20 000 новобранців Збройних сил України вже пройшли підготовку у Великій Британії від початку 2022 року, вивчаючи бойові навички на таких базах, як Солсбері-Плейн, яку пан Шаппс відвідав у п'ятницю.

Члени НАТО, включно з Великою Британією, уникають проведення офіційних програм навчання в Україні через ризик залучення особового складу до бойових дій із Росією. Минулого року Росія, судячи з усього, завдала удару по базі, де перебували іноземні добровольці, приблизно 30 ракетами.

Однак після брифінгу з генералом сером Патріком Сандерсом, начальником Генерального штабу, та іншими високопоставленими співробітниками Солсбері-Плейн, пан Шаппс сказав: "Сьогодні я говорив про те, щоб у кінцевому підсумку наблизити навчання і фактично провести його в Україні".

Окремо, запевнивши в середу Зеленського, що Велика Британія "продовжить стояти пліч-о-пліч з Україною", Шаппс припустив, що Велика Британія готується відігравати більш активну роль, допомагаючи країні захищатися від нападів у Чорному морі, де Росія дедалі частіше нападає на вантажні судна, що перевозять зерно.

"Важливо, щоб ми не дозволили ситуації за замовчуванням встановити, що якимось чином міжнародне судноплавство в цих водах заборонено. Тому я думаю, що є багато місць, де Британія може допомогти порадою.(Я) обговорював це з президентом Зеленським і багатьма іншими на цьому тижні", зазначив він.

Пропозиція військово-морської підтримки в Чорному морі призведе до ескалації участі Великої Британії в конфлікті.

Заяви міністра оборони, судячи з усього, знаменують собою зміну підходу уряду до публічного обговорення активізації військового втручання в Україні - крок, який учора повторила Франція, коли французькі військові заявили, що їхні літаки здійснюють спостереження за Чорним морем.

Раніше стверджувалося, що до 50 британських військовослужбовців перебували серед західних спецпризначенців, які були присутні в Україні на початку цього року - питання, яке уряд ніколи не обговорюватиме публічно.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА