08:56 19.04.2023

Інспекції суден щодо зернової угоди не проводять уже два дні

2 хв читати
Інспекції суден щодо зернової угоди не проводять уже два дні

У Стамбулі вже два дні не проводять інспекцій суховантажних суден у рамках чорноморської зернової ініціативи, повідомив у вівторок представник генсека ООН Стефан Дюжаррік.

"Я провів телефонну розмову з нашими колегами зі Стамбула. Ні вчора, ні сьогодні інспекцій там не проводили", - сказав Дюжаррік на брифінгу.

Він додав, що у Спільному координаційному центрі з цього питання ведуть "активні обговорення з представниками України, Росії" за підтримки Туреччини. Причиною припинення інспекцій представник генсека назвав "відсутність згоди сторін".

При цьому Дюжаррік наголосив, що ситуація, яка склалася з інспекціями, "тільки подвоює намір ООН забезпечити повне виконання зернової угоди".

Він додав, що голова МЗС РФ Сергій Лавров і генсек ООН Антоніу Гутерреш обговорять це питання пізніше у квітні на зустрічі в Нью-Йорку.

Днями Україна заявила, що російська сторона вдруге за тиждень заблокувала інспектування суден, що прямували через Босфор у рамках "Чорноморської зернової ініціативи" в територіальних водах Туреччини.

Як зазначило Мінвідновлення, з квітня 2023 року російські представники СКЦ (Спільного координаційного центру) намагаються втрутитися в діяльність українських портів та експортерів через нав'язування власних критеріїв визначення конкретних суден, що беруть участь у "зерновій ініціативі". Наприклад, із 14 квітня росіяни без будь-яких пояснень відмовили в реєстрації трьох суден (два з яких - Китай), на які вже очікує вантаж у порту "Південний".

Чорноморська зернова ініціатива зі створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів - "Чорноморська", "Одеси" та "Південного" - була укладена 22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Туреччини та РФ на 120 днів. Її продовжували двічі, востаннє - 18 березня. Однак якщо Україна заявляє, що ініціативу продовжено на 120 днів, то Росія - що тільки на 60.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА