12:11 02.03.2023

Понад половина ВПО, які опинилися в Києві, збираються пов'язати своє життя зі столицею, вважаючи її комфортною, а киян - доброзичливими

4 хв читати
Понад половина ВПО, які опинилися в Києві, збираються пов'язати своє життя зі столицею, вважаючи її комфортною, а киян - доброзичливими

Понад половина опитаних внутрішніх переселенців (ВПО), які опинилися в Києві після початку повномасштабного вторгнення, тією чи іншою мірою пов'язують своє майбутнє життя зі столицею України.

Про це свідчить опитування соціологічної групи "Рейтинг" "Порівняльне дослідження: настрої киян та переселенців", проведене 16-27 лютого 2023 року.

Як зазначають соціологи, більша частина представників обох опитаних груп не фіксують складнощів у відносинах. Так, 65% опитаних киян відзначили відсутність напруги у відносинах між переселенцями та киянами, і лише близько 20% зазначили, що вона існує. Серед переселенців про відсутність напруги у відносинах із місцевими зазначили майже 80%, близько 20% - про її наявність.

За даними соціологів, 28% ВПО, які опинилися в Києві, пов'язують своє майбутнє життя зі столицею України, майже стільки ж - 27% - "скоріше пов'язують". Близько третини ВПО не планують свого майбутнього життя в столиці. При цьому соціологи відзначають досить позитивне ставлення киян до співвітчизників, які приїхали. 55% опитаних киян позитивно поставилися б до того, якби частина переселенців залишилися жити в місті, працювати, 35% - нейтрально, і тільки 8% - негативно.

І кияни, і "нові кияни" єдині в оцінці комфортності міста: близько 90% опитаних киян і ВПО вважають Київ комфортним для проживання. Протилежну думку мають 9% киян і 6% переселенців.

Як зазначають соціологи, основна причина вибору Києва як міста проживання серед переселенців, що мешкають наразі у Києві, - наявність родичів і близьких друзів (45%). Серед інших - можливість знайти роботу (26%) та безпека міста в умовах війни (22%). 8-9% зазначили, що їм подобається Київ і тут є багато можливостей, щоб розпочати нове життя, 5% - що тут є вільні місця для тимчасового проживання. Для 4% було байдуже, куди виїжджати, ще для 2% - це було рішення організації, відповідальної за переселення.

17% переселенців зазначили, що їхнє житло, де вони мешкали до війни, зруйноване і непридатне для життя. У 24% - частково пошкоджене, 2% - було зруйноване, але вже відновлене, у 35% - без змін. 21% сказали, що не мають інформації про стан свого житла. Про більшу кількість руйнувань зазначили переселенці з Донбасу та старші опитані.

Три чверті і киян, і переселенців працювали до початку війни. Наразі серед киян 60% працюють у звичайному режимі, 6% - віддалено, 7% - за скороченим графіком, 7% - на новій роботі. Втратили роботу - майже 20% киян.

Серед ВПО тільки 21% працюють у звичайному режимі, 12% - віддалено, 4% - за скороченим графіком, 17% - на новій роботі. Не працюють наразі 45% переселенців, які живуть у Києві.

Серед киян, які втратили роботу, близько 40% збираються працевлаштовуватися найближчим часом у Києві. Серед переселенців таких понад 60%.

За час війни понад 60% опитаних киян відзначили погіршення економічного становища своєї родини. У 30% воно не змінилося, у 4% - покращилося. Економічна ситуація серед ВПО дещо гірша: близько 80% відзначили погіршення, у 14% - вона не змінилася, у 5% - покращилася.

85% опитаних киян зазначили, що вони однозначно пов'язують свої плани на майбутнє з проживанням у Києві, ще 11% - скоріше пов'язують, близько 3% - не мають планів залишатися жити в Києві. За даними дослідження, 44% киян виїжджали з Києва у лютому-березні 2022 року одразу після початку війни. З них понад половина виїхали в іншу область України, третина - в інший населений пункт Київщини, кожен десятий - за кордон. Основна аудиторія тих, хто виїжджав, - молодь, жінки та більш забезпечені.

За останній рік оцінки діяльності місцевої влади, соціальних і комунальних служб серед киян значно покращилися. Зокрема, діяльністю київського міського голови Віталія Кличка задоволені 68%, незадоволені - 22%. Серед переселенців таких 65% і 9% відповідно (чверть не визначилися).

Діяльністю начальника Київської міської військової адміністрації Сергія Попка задоволені 21% киян, незадоволені - 8% (понад 60% не визначилися). Серед ВПО таких 25% і 4% відповідно (понад 70% не визначилися).

Діяльність Київської міської ради позитивно оцінили 50% киян, негативно - 24% (25% не визначилися). Серед переселенців таких 50% і майже 10% відповідно (понад 40% не визначилися).

Комунальними службами Києва задоволені майже 70% місцевих жителів (понад чверть незадоволені). Серед ВПО задоволених понад 80%, незадоволених майже 15%.

Діяльністю соціальних служб задоволені понад половина опитаних киян, незадоволені - 17% (третина не визначилися). Серед переселенців майже 70% задоволені, 17% - незадоволені (15% не визначилися).

Діяльністю громадського транспорту задоволені понад 80% киян, незадоволені - понад 10%. Серед ВПО таких 86 і 8% відповідно.

Діяльністю поліції задоволені понад 60% киян, незадоволені близько 20% (понад 20% не визначилися). Серед переселенців таких 62% і 7% відповідно (30% не визначилися).

Майже 70% опитаних киян підтримують рішення міської влади Києва демонтувати радянські пам'ятники, близько чверті - не підтримують. Серед переселенців підтримують це рішення майже 65%, проти цього - близько 20%.

Опитування проводилося серед мешканців Києва та переселенців, які приїхали до столиці, від 18 років і старше. Вибірка (800 респондентів - жителі міста Києва, 800 - переселенці) репрезентативна за віком і статтю. Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю (face-to-face). Похибка репрезентативності не більше ніж 3,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На полях Азійського саміту Зеленський обговорив із міністром оборони США посилення української ППО та коаліцію F-16

У Миколаївській області вночі збито 11 "шахедів", через падіння уламків горіли склади промпідприємства

Війська РФ протягом доби завдали понад 380 ударів по Запорізькій області

Силами ППО вночі знищено 24 із 25 "шахедів", які атакували Україну

Війна з Китаєм не є неминучою, незважаючи на зростаючу напруженість в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні - глава Пентагону

Україна має підтвердження 106 країн про участь у Саміті миру

У Чорному морі перебувають три кораблі РФ, зокрема один носій "Калібрів"

Міністр оборони Китаю заявляє про відсутність поставок зброї Росії

Сили оборони за добу ліквідували 1080 окупантів

Китайський безекіпажний космічний корабель приземлився на зворотному боці Місяця для історичної місії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА