11:33 15.02.2023

У школах можуть з'явитися основи тактичної медицини й тактичної підготовки – голова комітету Ради

2 хв читати
У школах можуть з'явитися основи тактичної медицини й тактичної підготовки – голова комітету Ради

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак анонсував появу в загальноосвітніх школах України курсів з основ тактичної медицини та основ тактичної підготовки, а також штатної одиниці "офіцера з безпеки".

"Обов'язково. Над цим працює Інститут модернізації змісту освіти, який відповідає за зміст та за наповнення цих дисциплін", - сказав Бабак в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, чи з'являться в школах такі предмети, як, наприклад, "цивільний захист", "довійськова підготовка", "тактична медицина".

"Нам потрібно визначитися з концепцією, хто викладатиме ці дисципліни. Бо дуже не хочеться, щоб ми поверталися до тієї практики, яка була, коли, за всієї поваги, відставний пенсіонер розповідатиме, що зараз відбувається", - додав він.

На думку парламентаря, викладання цих дисциплін можна буде реалізувати за допомогою ветеранів, які будуть після війни, або за допомогою бійців територіальної оборони.

"Тоді там будуть і основи тактичної медицини, і основи тактичної підготовки тощо. Крім того, зауважу, що і для хлопців і для дівчат усе це потрібно однаково. Тією чи іншою мірою може відрізнятися програма, але, по суті, вона має бути однаковою, тому що і хлопці мають розбиратися в медицині, і дівчата повинні мати навички поводження зі зброєю", - заявив голова комітету.

Крім того, він вважає, що такі предмети потрібно викладати не лише в 10-11-му класах, а й раніше, з 8-9-го, бо частина дітей після 9-го класу йде на професійну освіту.

Що стосується структури майбутньої системи безпеки у школах, Бабак наголосив, що у цьому питанні "важливо не перегнути".

"Я знаю, що зараз напрацьовується концепція безпеки в школах, яка була започаткована ще покійним міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським. Була максимально робоча ідея - додати в школи штатну одиницю офіцера з безпеки, який буде співробітником МВС, для того, щоб стежити за безпекою в самій школі на рівні з відеоспостереженням, тривожними кнопками. Його завдання не так прямо втручатися в усі конфлікти, як передавати за потреби інформацію в органи внутрішніх справ для швидкого реагування", - розповів голова комітету.

Водночас він заявив, що на сьогодні не йдеться про плани встановлення в школах рамок, оскільки це фінансово затратно і не вирішить жодних проблем.

"Сподіваюся, такі екстремальні і не дуже розумні речі у нас імплементувати не будуть. Щодо іншого, то безпека підвищуватиметься стовідсотково", - підсумував Бабак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

Фармкомпанія "Дарниця" приєднується до Альянсу критичних лікарських засобів ЄС

Унаслідок атаки безпілотників у Кам'янському є постраждалий

Ворог атакував безпілотниками низку об'єктів критичної інфраструктури Дніпропетровської області

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА