11:30 13.02.2023

РФ удосконалює свої безпілотники новітніми технологіями в обхід міжнародних санкцій - співзасновник "Монобанку"

2 хв читати

Росія в обхід санкцій удосконалює свої безпілотні літальні апарати, що застосовуються у війні проти України. Так, у новій модифікації БПЛА "Орлан", збитого українськими військовими, виявили сучасний чип американської компанії AMD Xilinx, який є продуктом подвійного призначення та підпадає під дію санкцій, розповів співзасновник "Монобанку" та виробник українських безпілотників "Довбуш Т10" Володимир Яценко.

"Ефективність санкцій залежить від того, які зусилля докладаються, щоб вони не порушувалися. Два тижні тому ми препарували "тушку" збитого російського дрона "Орлан" і в модулі радіозв'язку знайшли найсучасніший і найпотужніший чип. Такий самий чіп є в іранському "Шахеді", а також використовується в системах наведення російських ракет. На жаль, це чип американської компанії AMD Xilinx, він коштує понад $2 тис. і є продуктом подвійного призначення, тобто не продається без певних ліцензій", - розповів Яценко в ефірі телемарафону в понеділок.

Він наголосив, що крім запровадження санкцій має виконуватися робота з відстеження та переривання незаконних шляхів постачання військових технологій до заборонених країн.

"Двигуни можна встановити і китайські, але без новітніх технологій створити сучасний безпілотник неможливо. В Україну зараз приїхала інспекція зі США, яка контролює використання військової допомоги, сподіваюся, що вони побачать цей нонсенс: коли ми витрачаємо американські ракети, щоб збивати ворожі БПЛА, тобто кошти американського народу, а ці дрони літають на американських чипах", - зазначив Яценко.

Він наголосив, що українські виробники БПЛА також мають удосконалювати свої технології, щоб забезпечити перевагу перед ворогом.

"Оскільки російські дрони покращили свої характеристики, ми також маємо вдосконалювати свої технології, щоб бути на два кроки попереду. Можу сказати, що на сьогодні ми створили справді надсучасні технології в певному сегменті, зокрема це сегмент пластиків. Ми сьогодні працюємо з матеріалами, які міцніші за метали й використовуються в авіаційній промисловості, зокрема такими світовими гігантами, як Boeing і Airbus. І це дає змогу здійснити відрив за рівнем БПЛА від Росії та Ірану. Але й вони не стоять на місці. "Орлан" - це досить якісний безпілотник, тому ми повинні рухатися швидше і в нових технологіях, і в нових комплектуючих", - наголосив Яценко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Кулеба привітав естонського депутата Крісто Ене Вага, який приїхав до Києва з Таллінна на велосипеді

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА