10:38 20.01.2023

МОН України представило порядок прийому до вишів у 2023 році на основі вдосконаленого НМТ

4 хв читати
МОН України представило порядок прийому до вишів у 2023 році на основі вдосконаленого НМТ

Міністерство освіти і науки представило проєкт порядку прийому до вишів у 2023 році на основі вдосконаленого національного мультипредметного тесту (НМТ).

"Сьогодні єдиним інструментом вступу є зовнішнє незалежне оцінювання, але з огляду на ситуацію з безпекою ми моделюємо максимально безпечний вступ, враховуємо думку батьків і абітурієнтів і подаємо на розгляд Верховної Ради спільно узгоджену модель прийому в рамках удосконаленого національного мультипредметного тесту зі вступу 202 року", - сказав міністр освіти і науки Сергій Шкарлет на брифінгу щодо моделі вступної кампанії у 2023 році в п'ятницю.

Зокрема, вдосконалений національний мультипредметний тест складатиметься з двох обов'язкових предметів: українська мова та математика, а також одного предмета на вибір: історія України, іноземна мова (англійська, французька, німецька або іспанська мова), фізика, хімія або біологія (зробити вибір необхідно буде під час реєстрації на НМТ).

Тривалість тестування буде 180 хвилин, до нього ввійдуть три блоки предметів, а час можна буде розподіляти за блоками самостійно.

З української мови, історії України, хімії та біології буде по 30 тестових завдань, з іноземних мов – 32 завдання, з математики – 22 завдання та з фізики – 20 завдань.

Новацією 2023 року під час складання НМТ буде те, що запроваджується мінімальний прохідний бал, який дорівнює не менше ніж 10% для кожного предмета, залежно від максимальної кількості балів, що буде запропоновано в тому чи іншому варіанті тесту.

Відповідно до проєкту вступники допускатимуться до конкурсного відбору на місця державного (регіонального) замовлення та можуть бути рекомендовані або переведені на такі місця за наявності конкурсного балу не менше ніж 130 (для дітей загиблих захисників України ця умова не застосовується).

Конкурсний бал для вступу на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня професійного молодшого бакалавра не може бути меншим за 150 балів для спеціальностей "стоматологія", "медицина", "педіатрія" галузі знань "охорона здоров'я", не може бути меншою ніж 140 балів для спеціальностей галузей знань "право", "публічне управління та адміністрування", "міжнародні відносини", спеціальності "фармація, промислова фармація".

Відповідно до правил вступники на мистецькі та спортивні спеціальності складатимуть НМТ і творчий конкурс.

Крім того, в міністерстві повідомляють, що замість результатів НМТ 2023 можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2020/2021 років.

Тих, хто вступає до магістратури, зараховуватимуть за результатами єдиного вступного іспиту (ЄВІ) - тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови для всіх спеціальностей, та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) (на спеціальності галузей "соціальні та поведінкові науки", "журналістика", "управління та адміністрування", "право", "публічне управління та адміністрування", "міжнародні відносини") або професійного іспиту в навчальному закладі для вступу на інші спеціальності.

Крім того, без зовнішніх іспитів (НМТ, ЄВІ, ЄФВВ), а лише за результатами вступних іспитів у заклад вищої освіти можна буде вступити на контракт на основі повної загальної середньої освіти, освітньо-професійного ступеня професійного молодшого бакалавра та освітнього ступеня бакалавра для навчання на спеціальності, яким надається особлива підтримка (53 спеціальності та 11 спеціалізацій).

Міністр зазначив, що реєстрація на НМТ-2023 стартуватиме у квітні.

Абітурієнти зможуть подавати до 20 заяв за всіма джерелами фінансування та підставами вступу, з яких не більше ніж п'ять заяв - на місця державного або регіонального замовлення.

"Ми погодили позицію, що всі пільгові категорії, учасники з тимчасово окупованих територій, деокупованих територій матимуть можливість вступати за дистанційною моделлю на їхній вибір. І протягом трьох місяців вони повинні будуть укласти договір, приїхавши до закладу освіти на навчання", - додав Шкарлет.

У вступній кампанії 2023 року не планується використовувати середні бали раніше отриманих документів про освіту та сільський коефіцієнт, а галузевий коефіцієнт буде використано для підтримки вступників на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня професійного молодшого бакалавра з пріоритетним вибором однієї зі спеціальностей, якій надається особлива підтримка. Регіональний коефіцієнт буде визначено навесні, залежно від військово-політичної ситуації в Україні.

Як і минулого року, окремою категорією для вступу залишаються заклади військової освіти та заклади зі спеціальними умовами навчання, прийом до яких буде здійснено за власними правилами.

За словами голови комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, законопроєкт із цим порядком прийому на 2023 рік буде ухвалено на найближчому засіданні парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

САП передала до суду справу депутата Одарченка, підозрюваного в підкупі голови Держагентства відновлення

Україна провела черговий раунд переговорів з Іспанією щодо безпекової угоди

Міністр військового кабінету Ізраїлю закликає запроваджувати санкції проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА