07:37 28.07.2022

Боротьба зі СНІДом у світі сповільнилася через пандемію COVID-19 та інші кризи, попереджає UNAIDS

3 хв читати

На тлі пандемії коронавірусу та інших криз боротьба з поширенням ВІЛ-інфекції у світі сповільнилася, повідомила пресслужба Об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (UNAIDS).

"За останні два роки, у зв'язку з пандемією COVID-19 та іншими глобальними кризами, прогрес у боротьбі з ВІЛ сповільнився, обсяг ресурсів скоротився, в результаті мільйони життів опинилися під загрозою. Загалом у світі кількість нових випадків інфікування ВІЛ у період з 2020 до 2021 року знизилася лише на 3,6%, що стало найменшим щорічним зниженням із 2016 року", - йдеться у повідомленні організації.

Так, у 2021 році у світі було зафіксовано близько 1,5 млн нових випадків захворювання, тоді як раніше планувалося знизити цю кількість до менш ніж півмільйона. Загальна кількість носіїв ВІЛ-інфекції досягла 38,4 млн осіб (у 2020 році їх було 37,9 млн), 1,7 млн з яких – діти віком до 15 років. При цьому, за даними UNAIDS, у 2020 році нових заражень ВІЛ було також близько 1,5 млн, у 2019 та 2018 – близько 1,7 млн.

Зростання захворюваності на ВІЛ спостерігається в тих місцях Азіатсько-Тихоокеанського регіону, де раніше вона знижувалася, а "стрімкий прогрес минулих років" Східної та Південної Африки значно сповільнився. Найшвидше з 2015 року вірус поширюється на Філіппінах, Мадагаскарі, Конго та Південному Судані, тоді як ПАР, Нігерія, Індія та Танзанія змогли значно скоротити його поширення навіть на тлі пандемії коронавірусу, зазначають у UNAIDS.

За даними ООН, у 2021 році від пов'язаних зі СНІДом захворювань померло близько 650 тис. осіб (680 тис. у 2020 році, 690 тис. у 2019 році, 770 тис. у 2018 році, 1,4 млн у 2010 році).

Хоча 75% заражених ВІЛ мають доступ до лікування, поширення антиретровірусної інфекції у 2021 році також сповільнилося, а серед дітей, які живуть з ВІЛ, отримувати терапію могли лише 52%, і розрив в охопленні між дітьми та дорослими тільки зростає, попереджають в організації.

Свою роль в уповільненні боротьби з вірусом відіграє зростання світових цін на продовольство, що відбулося в результаті подій навколо України, "що значно підвищило ймовірність переривання лікування ВІЛ" через зменшення доступності продуктів для хворих, зазначили в UNAIDS.

"Доповідь також нагадує про трагічні наслідки у разі, якщо не буде вжито термінових заходів щодо усунення нерівності, що сприяє поширенню пандемії. У ній наголошується, що при збереженні поточного курсу кількість нових випадків інфікування у 2025 році перевищить 1,2 млн осіб, тоді як країни- члени ООН поставили собі за мету знизити його до цього часу до 370 000 осіб на рік", - йдеться в пресрелізі.

Проблеми існують і з фінансуванням програм боротьби з ВІЛ - у 2021 році у всьому світі обсяг міжнародної допомоги (включно з коштами міжнародних організацій) скоротився на 6% порівняно з 2020 роком, а за десятиліття обсяг допомоги, яку країни "за винятком США" безпосередньо передають на ці цілі іншим державам, зменшився на 57%.

Згідно з документом, до кінця 2021 року на протидію СНІДу в країнах з низьким та середнім рівнями доходу було виділено $21,4 млрд (у цінах 2019 року), 60% з яких припало на їхні внутрішні джерела. При цьому в 2025 році, "щоб повернутися на шлях припинення епідемії СНІДу", потрібно $29 млрд, зокрема для держав, які раніше вважалися країнами з високим рівнем доходу, вважають у UNAIDS.

Доповідь UNAIDS "У небезпеці" випущена напередодні 24-ї Міжнародної конференції зі СНІДу (AIDS 2022), яка пройде в канадському Монреалі з 29 липня до 2 серпня, заявили в організації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА