06:55 20.07.2022

20 липня: Цей день в Україні та в світі

3 хв читати
20 липня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 147 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 147 RUSSIAN AGRESSION

20 липня в Україні та в світі відзначають День шахів і Міжнародний день торта.

Православна церква вшановує пам'ять святих Хоми та Акакія.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії:

Міжнародний день шахів

Із 1966 року в Україні та світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації (заснована 1924 р.). Назва гри походить з перської: шах мат - володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з'явилася попередниця шахів – гра чатуранга.

Шахи - настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого та чорного кольору). Грають два партнери. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю противника. Вважається, що гра в шахи сприяє розвитку пам'яті, розумових здібностей, творчого та логічного мислення.

За даними ФІДЕ, сьогодні шахи як вид спорту визнані у 107 країнах світу, в них грають десятки мільйонів гравців на всіх континентах, і в середньому щодня проводиться понад 60 мільйонів ігор. Перший комп'ютер, який грав у шахи з міжнародним гросмейстером, називається DeepThought. Це сталося у листопаді 1988 року у США.

Найкращим шахістом України є Руслан Пономарьов. Він став чемпіоном у 18-річному віці, встановивши світовий рекорд. Видатний українець навчився грати у шахи у 5 років, і йому знадобилося 13 років, щоб стати чемпіоном.

Міжнародний день торта

День торта, присвячений дружбі та миру між людьми, країнами, народами. Вперше на міжнародному рівні відзначався в 2011 році, ставши однією з ініціатив Королівства Любові (міжнародного некомерційного проекту, який реалізує глобальні культурні, гуманітарні та миротворчі ініціативи), проводиться з метою поширення ідей миру та дружби на планеті через культуру.

Церковне свято

Святий Хома був родом з Малеї, жив у IX ст. Замолоду був багатим і хоробрим вояком. Завдяки Божій ласці полюбив Христа і одягнув чернечу рясу. Віддалившись від усіх світських справ, він відвідував побожних пустельників. Згодом оселився на Малейській горі в Лаконії, де боровся з численними спокусами і з Божою допомогою підкорив своє тіло духові, ставши справжнім переможцем над собою. Помер Хома у глибокій старості.

Святий Акакій Синайський жив в VI столітті. Був послушником у монастирі. Покірливий чернець був дуже терпеливий і беззаперечно слухав свого наставника, у якого був жорсткий характер. Він примушував преподобного працювати понад міру, морив його голодом, нещадно бив. Незважаючи на таку поведінку, преподобний Акакій покірно переносив ці приниження і дякував Господеві за все. Невдовзі святий Акакій помер. Його смерть сприяла наверненню його наставника до християнства.

У цей день:

1917 - Зареєстровано торговельну марку "BMW";

1933 - Ірландська Асоціація товаришів зі зброї перейменована в Національну гвардію, членів якої стали називати "синіми сорочками".

1940 - Американський музичний журнал Billboard опублікував перший список найпопулярніших пісень;

1944 - Заколот німецького опору з метою вбити Гітлера та здійснити державний переворот;

1960 - Вперше у світовій історії главою уряду обрано жінку: прем'єр-міністром Шрі-Ланки стає Сирімаво Бандаранаїке;

1969 — Американський космічний корабель "Аполлон-11" здійснив першу в історії посадку на Місяць.

1976 — Посадочний відсік американського космічного корабля "Вікінг-1" здійснив м'яку посадку на поверхню Марса.

1993 — Заява Голови Ради Безпеки ООН про те, що постанова Верховної Ради РФ щодо статусу Севастополя як російського міста не має юридичної сили;

2005 - У Канаді набрав чинності закон про одностатеві шлюби;

2012 - Дванадцятьох людей убито і близько 50 поранено в результаті стрілянини на прем'єрі нового фільму про Бетмена в місті Аврора на околицях Денвера.

Іменини: Маргарита, В'ячеслав, Анастасія, Сергій.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА