18:30 14.07.2022

Зеленський вручив 14 орденів військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України

3 хв читати

Президент України Володимир Зеленський вручив ордени "Золота Зірка" військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України, та членам сімей загиблих захисників, удостоєних цього звання посмертно.

Церемонія відбулася у Білій залі Героїв України у Маріїнському палаці в Києві, повідомляє пресслужба президента.

"Це не просто церемонія – це прояв найвищої вдячності від імені всього українського народу тим, чия мужність, мудрість на полі бою зберігають Україну, зберігають життя мільйонів наших громадян", - зазначив президент.

Зеленський наголосив, що у війні, розпочатій Росією проти України, вирішується доля українського народу.

"Усі покоління українців, які житимуть на цій землі, завжди пам’ятатимуть подвиг тих, хто зупинив російську навалу й наближає нашу перемогу. Тисячі людей віддали свої життя за волю й незалежність України", – зазначив він.

Президент вручив 14 орденів "Золота Зірка".

"За ними – неминуча поразка ворога, за ними – врятовані міста України, врятовані люди, врятовані побратими. За ними – особистості, які змогли стати найкращими. І за ними – родини, які виховали й підтримали наших героїв", – сказав глава держави.

Зазначається, що ордени було вручено капітану Василю Боєчку, який у перші тижні повномасштабної війни Росії проти України керував реактивною батареєю та уразив 28 колон і близько 40 скупчень живої сили й техніки противника, майору Кирилу Вересу, який у середині березня 2022 року організовував оборону населеного пункту Мар’їнка Донецької області. Також орденами були нагороджені капітан Роман Дрогомирецький і майор Микола Любарець, удостоєні звання Героя України за те, що в березні як добровольці здійснили надскладний політ гелікоптером із Дніпра до Маріуполя з метою доставки боєприпасів захисникам міста.

До нагороджених увійшов командир мотопіхотної роти, старший лейтенант Артур Кравченко, який під час наступу ворожих військ поблизу міста Глухова Сумської області вступив у бій з переважними силами противника і зумів вивести особовий склад, не допустивши безповоротних втрат, і заступник командувача військ оперативного командування "північ" Сухопутних військ ЗСУ, бригадний генерал Дмитро Красильников – за ефективне виконання завдань із захисту суверенітету та територіальної цілісності України підрозділами під його керівництвом.

Нагороджено капітана Юрія Михайлюка, який у березні брав участь в обороні Волновахи в Донецькій області. Не маючи великої кількості боєприпасів, Юрій Михайлюк зумів об’єднатися з механізованим батальйоном іншої бригади, рятуючи його пораненого командира, взяти побратимів під своє командування, завдяки чому зумів протриматися в цьому важкому бою та вирватися з оточення.

Ордени було вручено капітану Сергію Пономаренку, рота якого в березні 2022 року в Харківській області знищила танки, БМП і до 20 солдатів противника, підполковнику Віталію Савичу, який 24 лютого 2022 року під час бойового вильоту в районі Гостомеля Київської області завдав ураження живій силі противника та гелікоптеру Ка-52, та підполковнику Сергію Старченку, який у березні 2022 року вступив в оборонний бій у Донецькій області та захистив населений пункт Благодатне, а також керував визволенням населеного пункту Ольгинка.

Крім того, глава держави вручив ордени "Золота Зірка" рідним військових, яким присвоєно звання Героя України посмертно: полковника Ігоря Бедзая, який загинув у травні 2022 року під час здійснення пошуково-рятувальних заходів у районі гирла річки Дунай, командира танкової роти, старшого лейтенанта Максима Білоконя, який разом зі своїм екіпажем у лютому 2022 року в Чернігівській області знищив танки та іншу техніку противника разом з особовим складом та дістав поранень, несумісних із життям, під час танкової дуелі на околицях Чернігова, полковника Валерія Гудзя, який у березні 2022 спланував і особисто очолив проведення наступальної операції з зачистки околиць Попасної від російських військ, і майора Андрія Люташина, котрий загинув, надаючи авіаційну підтримку підрозділам Сухопутних військ ЗСУ в боях на підходах до Києва в березні.

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА