18:37 23.06.2022

Україна подала ще один позов проти РФ до ЄСПЛ

2 хв читати
Україна подала ще один позов проти РФ до ЄСПЛ

Міністерство юстиції подало новий позов проти Росії до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), у позові Україна звинувачує російську владу в порушеннях Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з незаконним вторгненням на суверенну територію України, повідомив міністр юстиції України Денис Малюська.

"Продовжуючи розпочату у 2014 році агресію на півдні та сході України, Російська Федерація 24 лютого 2022 року здійснила повномасштабне вторгнення в Україну з єдиною метою - повалення демократично обраного уряду України та подальшим знищенням суверенітету України. Заява України спрямована на якнайшвидше припинення жахливих та масових порушень прав людини, яке здійснює Росія, та подана в інтересах і фізичних, і юридичних осіб, які постраждали внаслідок загарбницьких дій Росії в Україні", - наводить слова Малюськи пресслужба Мін'юсту.

Міністр наголосив, що щодня на всій території України країна-агресор невибірково та непропорційно застосовує військові сили та кошти проти цивільного населення та майна громадян, порушуючи всі відповідні норми міжнародного права.

Документ, поданий сьогодні Україною, стосується "кричущих" порушень РФ прав людини на початковому етапі війни й описує події від початку російського вторгнення вранці 24 лютого 2022 року до фактичного виведення її сухопутних військ з околиць Києва та інших міст на півночі 7 квітня 2022 року.

"Скарги про порушення з боку Росії протягом наступного періоду буде направлено до ЄСПЛ у наступних доповненнях до заяви", - додали в Мін'юсті.

У рамках цього позову Україна вимагає, крім повного виведення російських військ, грошової компенсації потерпілим сторонам. На першому етапі російського військового вторгнення збитки сягнули щонайменше $80 млрд.

РФ вчинила безліч найважчих порушень Конвенції, зокрема порушення права на життя (стаття 2), заборони катувань (стаття 3), права на свободу і недоторканність (стаття 5), права на повагу до приватного та сімейного життя (стаття 8), права на свободу думки та вираження (статті 9 і 10), свободу зібрань та асоціацій (стаття 11) та право на захист власності (ст. 1 Протоколу 1).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА