14:33 20.06.2022

Україна має бути учасницею проєкту "Тримор'я" - Зеленський

2 хв читати
Україна має бути учасницею проєкту "Тримор'я" - Зеленський

Україна має стати учасницею проєкту "Тримор'я", заявив у понеділок на саміті проєкту, виступаючи за допомогою відеозв'язку, президент України Володимир Зеленський.

"Україна має бути учасницею ініціативи "Трьох морів". Це неправильно, що наша держава опинилася за межами цієї чудової ініціативи", - сказав він.

Зеленський запропонував "посилити трактування співпраці в рамках "Тримор'я", наголосивши на важливості логістики. "Саме держави "Тримор'я" - це наш зв'язок із вільним світом. Постачання зброї для України, постачання палива, транспортні потоки, зелені коридори для експорту українського продовольства, міграція людей - все це працює через територію держав-учасниць цієї ініціативи", - сказав президент.

Говорячи про співпрацю у сфері енергетики, Зеленський нагадав, що Україна має одні з найбільших у регіоні сховища газу. "Використовуючи можливості інтерконекторів Польща - Словаччина, Польща - Україна ми можемо задовольнити потреби всіх країн "Тримор'я". Наш експорт електрики може стати нашим внеском до енергобалансу ваших країн. І допоможе вам стати незалежними від російського енергетичного тиску", - наголосив Зеленський.

За його словами, "ми маємо зробити все, щоб транс'європейський коридор Via Carpathia запрацював на 100 відсотків, об'єднавши Північну та Південну Європи". Зеленський зазначив, що Україна може відігравати роль одного із логістичних центрів. "Ми можемо приєднатися до Via Carpathia вже наразі", - сказав він.

"Ми маємо працювати над розширенням пунктів пропуску на кордонах України, можемо надати підтримку багатьом інфраструктурним проєктам у сфері диджиталізації, посилити наші регіональні цифрові зв'язки", - заявив президент.

Він також закликав членів проєкту взяти участь у відновленні України як "найбільшому проєкті нашого покоління".

"Ініціатива трьох морів" (ІТМ), також відома як "Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива" (БАЧІ) або "Тримор'я", є об'єднанням дванадцяти держав Євросоюзу, розташованих у Центральній та Східній Європі. Територія країн-учасниць має вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорному морів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА