17:35 08.06.2022

Пільгова ціна для електрогенерації на паузі - голова правління ПАТ "Харківська ТЕЦ-5" Мінкович

2 хв читати
Пільгова ціна для електрогенерації на паузі - голова правління ПАТ "Харківська ТЕЦ-5"  Мінкович

Днями Харківська ТЕЦ-5 на підставі урядової Постанови уклала договір з ГК "Нафтогаз Трейдинг" про отримання газу за пільговою ціною - 7500 грн за тисячу кубометрів,  проте використати це паливо фактично неможливо. Про причини розповів голова правління ПАТ "Харківська ТЕЦ-5" Олександр Мінкович.
За його словами, ще у травні найближчі перспективи вітчизняної генерації були вкрай сумними через потрійне подорожчання газу. Професійна спільнота доклала титанічних зусиль, аби ситуація врівноважилася: Міністерство енергетики, НКРЕКП, ТОВ "Нафтогаз Трейдинг", виробники тепла й енергії виступили єдиним фронтом у цьому питанні. В результаті 31.05.2022 з'явилася Постанова Кабінету Міністрів України N637 щодо покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу.
Як зазначив Олександр Мінкович, виробники дуже чекали на цей документ. Проте практичної користі й ефективного застосування, зокрема, для Харківської ТЕЦ-5 він у підсумку не дав.
В умовах сьогодення ТЕЦ-5 працює з мінімальним електричним навантаженням 60 МВт та мінімальним тепловим навантаженням  25-30 Гкал/год.
"Без виробництва електроенергії неможливе надання послуги гарячого водопостачання харків'янам. Як і підтримання частоти та активної потужності в Північній енергосистемі України. Нам при такому потужному обладнанні доводиться працювати з мінімальним навантаженням, а значить, зростає питома вага використання палива" - зазначив Олександр Мінкович.
Збільшити теплове навантаження хоча б до 100 Гкал/год неможливо, у зв'язку з тим, що  КП "Харківські теплові мережі", до яких підімкнена ТЕЦ, перебувають в  активній фазі планових ремонтів і вимушеного аварійного відновлення мереж. Міський голова Ігор Терехов займає у цьому питанні принципову позицію: харків'яни мають отримувати усі послуги, місто має жити.
Ворожі обстріли пошкодили кілометри теплотрас, ресурсні затрати зростають в рази, як і навантаження на тепловиків, зважаючи на  складні обставини, в яких тривають роботи.
Реконструкції, оновлення мереж і підготовка до опалювального сезону спільними зусиллями відбуваються швидкими темпами.
Проте, констатує Олександр Мінкович, Харківська ТЕЦ-5 не має можливості скористатися перевагами договору, наданого компанією "Нафтогаз Трейдинг".
"Цей механізм слід переглянути для ключових виробників країни. Критично важливо забезпечити  генерацію електроенергії, - підкреслює голова правління Харківської ТЕЦ-5. - Доцільно повернутися до питання беззбиткової роботи  ТЕЦ-5 шляхом збільшення ціни за допоміжну послугу з регулювання частоти та активної потужності в Об'єднаній енергосистемі України, яку надає наше підприємство. Або ж в міжопалювальний період при мінімальному електричному навантаженні надати змогу генерувати електроенергію, частково використовуючи той обсяг газу, що призначений для гарячого водопостачання".
Ухвалені на сьогодні нормативно-правові акти, що супроводжують газопостачання для вітчизняної енерго- й  теплогенерації, такої змоги не дають. Харківська ТЕЦ-5 підготувала відповідні пропозиції до центральних органів виконавчої влади. Позитивного реагування від Міністерства енергетики очікують також всі учасники ринку послуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА