19:26 24.05.2022

У Римі НАТО представила новітню, розроблену за участю України систему для розпізнавання в людних місцях зброї або вибухівки, що проносяться терористами

4 хв читати
У Римі НАТО представила новітню, розроблену за участю України систему для розпізнавання в людних місцях зброї або вибухівки, що проносяться терористами

НАТО офіційно представила новітню систему, розроблену, зокрема, за участю українських учених, яка дозволить розпізнавати у місцях масового скупчення людей, таких як станції метро, аеропорти тощо, терористів зі зброєю або вибухівкою.

Показова демонстрація флагманської ініціативи в рамках програми НАТО "Наука заради миру" під назвою DEXTER (Виявлення вибухових речовин та вогнепальної зброї для протидії тероризму) відбулась у вівторок на одній зі станцій метро в Римі як за участю творців системи, так і представників промисловості та урядів країн, зацікавлених у подальшому просуванні проекту.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" помічник генерального секретаря НАТО з питань сучасних викликів безпеки Давид ван Віл (David van Weel) повідомив, що до реалізації DEXTER було залучено вісім країн-членів НАТО та чотири країни-партнери, зокрема Україна, та одинадцять організацій. "Це - один з найбільших проєктів, які ми колись здійснювали і розробили його настільки, що змогли довести концепцію, яка здатна ідентифікувати зброю та вибухівку без того, щоб переривати людський потік. Це справді новела. Нам знадобилося три роки роботи, щоб дійти цього етапу", - розповів ван Віл.

Він зазначив, що "у місцях підвищеної безпеки, таких як аеропорти, якщо перевіряти одного за одним через сканер, то це створить проблеми". Дійсно, такий спосіб дасть 100% безпеки, але також і створить проблеми для людського потоку. Ви можете уявити, що якщо в кожній станції метро в Харкові або Римі, ви повинні проходити через сканер, це цілком паралізує пасажиропотік. Наші технології нададуть набагато більше безпеки без втручання в пасажиропотік. Це потенціал, який ми бачимо", - пояснив він цінність створеної технології.

Співрозмовник агентства також зазначив, що одним із пунктів, які "наштовхнули на цей проєкт", були терористичні атаки в Брюсселі 22 березня 2016 року, коли смертники-терористи здійснили вибухи на станції метро та в аеропорту. "Ці технології можуть допомогти запобігти таким атакам і нададуть повністю нове сканування людей на предмет зброї та вибухівки, не вдаючись до того, щоб перевіряти всіх і кожного на предмет безпеки, наприклад, у кінотеатрі або торговельному центрі. Причому для цього не потрібно багато персоналу, оскільки система робить багато роботи зі скринінгу для персоналу. Це – майбутнє сканування, наприклад, пасажиропотоку на місцях", – додав помічник генсека НАТО.

Під час презентації присутнім розповіли, що DEXTER складається із трьох систем. Перша, під назвою MIC (MIC, Microwave Imaging Curtain, мікрохвильова завіса візуалізації), за допомогою використання радара дозволяє обробляти зображення людей, що рухаються, і автоматично виявляти вибухові речовини і вогнепальну зброю. Друга, EXTRAS (Explosives TRAce detection Sensor, датчик виявлення вибухових речовин), призначена виявлення датчиками в режимі реального часу слідів вибухових речовин. І третя система - INSTEAD (Integrated Systems for ThrEAts early Detection, інтегровані системи для раннього виявлення загроз), із використанням як звичайних 2D-камер, так і інноваційних 3D-камер працює для відео відстеження можливого терориста зі зброєю або вибухівкою із подальшим залученням працівників відповідних служб для його затримання.

Ван Віл повідомив, що Україна була задіяна переважно в першій частині проєкту, яка "стосується радара". "Радар сканує людей щодо вибухівки чи зброї на них під одягом, у сумках чи рюкзаках. У цій частині технології системи Україна та Харківський університет відіграли провідну роль", - наголосив помічник генсека НАТО.

Наступним етапом реалізації проєкту має стати виробництво, для чого на демонстрацію були запрошені представники комерційних структур та зацікавлених урядових організацій. "Ми довели концепцію. Розробники показали, що технології працюють. Щоб цей проєкт на цьому не закінчився, далі він має бути реалізований як комерційний. Скани, які ви бачите в аеропортах, не належать уряду, але виготовлені приватними компаніями. Тому, це мають бути комерційні компанії, які підхоплять ці технології та їх просуватимуть із метою подальшого продажу", - деталізував він.

Ван Віл також повідомив, що більшість проєктів НАТО в рамках програми "Наука заради миру" альянс реалізує з найближчими партнерами, серед яких і Україна. "Це не тільки тому, що ви партнер, але й тому, що у вас є великі вчені, і у вас є наукова база, яка надає додаткової цінності тому, що роблять західні вчені. Тому цей проєкт – фантастичний", – вважає помічник генсека.

На фото: Під час презентації  DEXTER

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА