20:55 23.05.2022

Україна шукає державу для надання консульських послуг вивезеним у РФ українцям

3 хв читати
Україна шукає державу для надання консульських послуг вивезеним у РФ українцям

Україна перебуває в процесі пошуку держави, яка могла б надати консульські послуги громадянам України, насильно вивезеним до Російської Федерації, заявила уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова.

"Потрібна іноземна держава, яка надаватиме консульські послуги нашим громадянам. Ведеться робота над цим", – сказала омбудсмен агентству "Інтерфакс-Україна" на виставці Russia War Crimes House у Давосі у період проведення Світового економічного форуму.

З її слів, зокрема, Україна зверталася з цього питання до Швейцарії, однак та з низки обставин не може виконати цієї функції.

Денісова також повідомила, що дані про вивезення 1,347 млн громадян України, зокрема понад 240 тис. дітей, зростають щодня і виявилися не фейком.

Омбудсмен наголосила, що має достовірну інформацію, що Росія завчасно готувалася до такої операції.

"Я вже отримала підтвердження та докази – матеріали з РФ – і там чітко визначена з табличками готовність пунктів тимчасового розміщення українців на 21 лютого. Тобто у них директиви розсилалися від самого верху до самого низу… Тобто вони готувалися завчасно, гадаю, вони почали готуватися ще 2021 року", – заявила Денісова.

Вона уточнила, що ці директиви йшли від Міністерства надзвичайних ситуацій, потім доводилися до федеральних округів, звідти – до областей, після чого до міст.

"Потім у мене є інформація, що вони збирали на 4 ранку 29 квітня скільки заповнено і скільки ще вільно: 1200 або близько було на 29 квітня і 33% було вільно. Я думаю, вони якраз до 2 млн доберуть", - сказала омбудсмен.

За її словами, йдеться про відправлення навіть на максимально віддалені від України території, наприклад, до Ямало-Ненецького округу.

Денісова повідомила, що українська сторона співпрацює з громадянами Росії – волонтерськими організаціями, які збирають кошти, щоб допомогти вивезеним громадянам України, бо багато з них не мають документів, речей, "а про гроші взагалі ніхто не говорить".

За її словами, раніше були контакти з омбудсменкою РФ, однак та вважає "що ви все брешете", тому зараз ці контакти не працюють.

Уповноважена Ради зазначила, що робляться спроби на різному рівні, зокрема й на приватному, вивозити громадян України із РФ.

"Нам надають списки громадян, які хочуть виїхати. Ми перевіряємо громадянство України та пересилаємо до консульства в Нарві. Волонтери купують квитки, вони (громадяни України) приїжджають до Нарви і там переходять (кордон), і в Естонії їх зустрічають", – описала поточний стан справ Денісова.

Водночас вона наголосила, що таким чином неможливо вивезти значну кількість людей, тому йдеться буквально про сотні.

У зв'язку з цим омбудсмен нагадала про чітку резолюцію Ради з прав людини ООН від 12 травня, в якій йдеться про примусове вивезення до РФ українських громадян та вимогу допустити до них правозахисні організації міжнародного рівня, а також надати можливість повернення в Україну. Денісова додала, що подібну резолюцію днями ухвалив і Європарламент.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА