22:19 18.05.2022

Провокаційні заяви Москви про намір постачати е/е з окупованої ЗАЕС до РФ націлені на підрив української енергетичної євроінтеграції та є безперспективними

2 хв читати
Провокаційні заяви Москви про намір постачати е/е з окупованої ЗАЕС до РФ націлені на підрив української енергетичної євроінтеграції та є безперспективними

Заяви чиновника з уряду РФ про нібито намір постачати електроенергію з окупованої російськими військами Запорізької АЕС до Росії націлені на дестабілізацію активних переговорів України щодо експорту електроенергії в ЄС і є нереалізованими, переконані в НЕК "Укренерго".

"Мета заяви очевидна: дестабілізувати активні переговори з ЄС щодо відкриття експорту електроенергії з України", - зазначив оператор системи передач Об'єднаної енергосистеми України в фейсбуці в середу.

Як повідомили напередодні російські ЗМІ, віце-прем'єр РФ Марат Хуснуллін у середу заявив про готовність продавати електроенергію з-під "взятої під контроль" Запорізької АЕС в Україну у разі її готовності "приймати та оплачувати". Інакше, за його словами, ЗАЕС "працюватиме на Росію".

Проте, як відповіли в "Укренерго", мета заяви "якогось чиновника з країни-агресора" очевидна: дестабілізувати активні переговори з ЄС щодо відкриття експорту електроенергії з України.

"Але росіянам не вдасться цього зробити. У ЄС усі розуміють, що українська мережа є європейською", - пояснили в Укренерго.

Як зазначили в компанії, наразі ЗАЕС знаходиться в українській мережі та під контролем українських фахівців, а українська енергосистема не має фізичних зв'язків з енергосистемою Росії, тому постачання електроенергії від українських електростанцій до РФ є фізично неможливим.

"Будь-яка зміна ситуації на ЗАЕС означатиме акт ядерного тероризму, і ті, хто створить таку загрозу, нестимуть відповідальність за це з усіма наслідками", – попередили в українській компанії російських окупантів.

"Отже, оскільки українська мережа від'єднана від Росії та Білорусі, російські чиновники можуть обіцяти постачання будь-якої електроенергії хіба що крейсеру "Москва". Кажуть, у нього перебої з живленням і обмежена мобільність", – резюмували в НЕК.

Як повідомлялося, Офіс генерального прокурора України заочно висунув підозру командиру військової частини Федеральної служби військ національної гвардії РФ, який віддав наказ про силове захоплення Запорізької атомної електростанції в м. Енергодар.

"За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора заочно повідомлено про підозру командиру військової частини Федеральної служби військ національної гвардії РФ у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України)", - йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора у середу в телеграм-каналі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський відвідав медичну роту 95 ОДШБр у Донецькій області

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим від ракетного обстрілу Дніпра

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА