17:02 16.05.2022

До України повертаються переважно жителі центру країни і ті, хто їхав без дітей, – соцдослідження

2 хв читати
До України повертаються переважно жителі центру країни і ті, хто їхав без дітей, – соцдослідження

Громадяни України, у яких є неповнолітні діти, поки що рідше повертаються до України з-за кордону, ніж ті, що поїхали без дітей, а деякі залишають дітей на інших родичів, які залишаються за кордоном, а повертаються до країни самі, свідчать результати соціологічного дослідження "Настрої та оцінки українських біженців, які повертаються на Батьківщину", проведеного Центром Разумкова з березня до травня 2022 року.

Серед тих, хто виїжджав з України на початку війни, найбільшу групу становили люди віком від 30 до 39 років (37%), однак серед тих, що повертаються, їх лише 25%. Серед тих, хто повертається, менше людей, порівняно з тими, що виїжджали, які їдуть з дітьми (45% і 63% відповідно), а саме у представників вікової групи 30-39 років найчастіше є неповнолітні діти. І, відповідно, серед тих, хто в'їжджає порівняно з тими, хто виїжджав, більше тих, хто їде самостійно (31% і 13% відповідно).

Ще 6% респондентів відповіли, що повертаються разом із онуками, 14% – з чоловіком чи дружиною, 12% – з батьками (своїми чи свого чоловіка/жінки), 10,5% – з іншими родичами, 5% – з друзями, знайомими.

87% осіб, які повертаються, – жінки, так само як жінки становили переважну більшість тих, хто виїжджав із країни на початку війни.

Серед тих, хто виїжджав, більше ніж половину становили жителі сходу та півдня України (51,5%) і центральних областей (45%, зокрема 31% — жителі Києва та Київської області), і лише 4% — жителі західних областей. Серед тих, хто повертається, переважну більшість (69%) становлять жителі центральних областей — переважно це жителі Києва (35%) та Київської області (17%). 12% осіб, які повертаються, – жителі східних областей України, 9% – південних, 10,5% – західних.

Як і серед тих, хто виїжджав, серед тих, що повертаються, 53% відповіли, що вдома говорять переважно російською мовою, 43% — українською, 1% — іншою. Водночас 72% опитаних вважають рідною українську мову, 16% - російську, 1% - іншу.

Під час дослідження з 11 квітня до 6 травня 2022 року було опитано 105 респондентів, які поверталися до України через Закарпатську область. Опитування тих, хто залишав Україну, проводилося також у Закарпатській області з 15 березня до 1 квітня 2022 року, тоді було опитано 101 респондента.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА