16:50 05.05.2022

СБУ затримала одного з лідерів "Українського вибору" за підготовку до повалення державного устрою в Україні

2 хв читати
СБУ затримала одного з лідерів "Українського вибору" за підготовку до повалення державного устрою в Україні

Служба безпеки України затримала одного з лідерів всеукраїнського громадського руху "Український вибір", очолюваного Віктором Медведчуком, за підготовку до повалення державного ладу в Україні.

"У Києві контррозвідка СБУ затримала одного з лідерів партії Медведчука "Український вибір". За даними слідства, він займався підготовкою до повалення конституційного ладу в Україні, координуючи свої дії з російськими спецслужбами", - повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко у відеоповідомленні у телеграм-каналі відомства у четвер.

За словами Дехтяренка, зловмисник розробив "концепцію народовладдя", яка передбачала насильницьке захоплення влади, знищення фінансово-економічної системи та усунення держкордону.

"Ці ідеї розповсюджували через розгалужену мережу підконтрольних громадських організацій", - додав речник СБУ.

За його словами, встановлено, що у 2014 році зловмисник звертався до адміністрації президента РФ щодо особистого прийому для доповіді стосовно підготовки заходів із підривної діяльності в Україні.

"Під час обшуків за місцем проживання зловмисника правоохоронці виявили документацію та печатку громадських організацій, заборонену символіку, лист з адміністрації президента РФ про отримане звернення, комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та чорнові записи з доказами злочинних дій", - розповів спікер української спецслужби.

У повідомленні СБУ не зазначено імені затриманого, проте джерело в правоохоронних органах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що йдеться про Олександра Тарнашинського.

Крім того, як повідомив Дехтяренко, заблоковано діяльність потужного проксі-центру спецслужб Росії, який використовували для кібератак на державні інформресурси України та розповсюдження ворожої пропаганди.

"У Луганській області на співпраці з окупантами викрито керівницю одного з відділів Станично-Луганської військово-цивільної адміністрації, яка добровільно стала так званим слідчим прокуратури ЛНР і незаконно переслідувала громадян на тимчасово окупованій території Луганської області", - повідомив речник СБУ.

Загалом, за його словами, з початку війни СБУ відкрила понад 6 тис. кримінальних проваджень через злочини проти України.

"Серед цього масиву справ понад 1 тис. стосуються посягання на територіальну цілісність та спроби захоплення державної влади", - повідомив Дехтяренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА