18:08 04.05.2022

Сприйняття 9 травня серед українців змінилося з переможного на меморіальне - соцопитування "Рейтингу"

2 хв читати
Сприйняття 9 травня серед українців змінилося з переможного на меморіальне - соцопитування "Рейтингу"

Українці радикально переоцінили ставлення до Дня перемоги 9 травня у зв'язку з широкомасштабною війною з РФ, що розпочалася: для 80% опитаних наразі це День пам'яті, і лише для 15% - День перемоги, тоді як у 2018 році таких було 58%, йдеться у результатах всеукраїнського дослідження "Ідеологічні маркери війни", проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 27 квітня.

У результатах дослідження зазначається, що до 2022 року свято 9 травня абсолютною більшістю (80%) дорослого населення сприймалося як таке, що має значний особистий символізм, тоді як у 2022 році для значної частини опитаних воно перейшло у розряд пережитків минулого (36%), або ж буденності (23%).

Незважаючи на зміну ставлення до символізму Дня перемоги, українці високо (78%) оцінюють внесок українського народу у перемогу над фашизмом, а 67% переконані, що Україна зробила найбільший внесок у перемогу над Німеччиною у Другій світовій війні. Про Росію такої думки 23%, Білорусь - 24%, інші країни СРСР - 21%. Щодо союзників: про найбільший внесок США говорять 30% українців, Великої Британії - 27%.

Відбулося зміщення акценту боротьби українського народу під час війни з прорадянського на проукраїнське. Якщо у 2008 році 74% опитаних вважали, що українські солдати та офіцери у складі радянської армії воювали за радянську батьківщину, 13% - за звільнення України і лише 3% - за звільнення Європи, то у 2022 році тих, хто вважає, що українці воювали за землю, стало 44%, за радянську батьківщину - 39%, за визволення Європи - 7%. Як і 2008 року, лише 3% вважають, що вони воювали за Сталіна.

Українці позитивно ставляться до воїнів, які у різний час та у різних арміях захищали рідну землю від ворогів. Абсолютна більшість (96%) позитивно ставиться до воїнів сучасної української армії. Також у суспільстві домінує позитивне ставлення до воїнів радянської армії, які воювали з фашизмом (85%), та воїнів УПА (71%). І якщо в оцінках радянських воїнів та воїнів УПА залишаються регіональні відмінності, то щодо сучасних воїнів української армії спостерігається повний регіональний або віковий консенсус.

Суттєво зросла підтримка визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну незалежність України: 81% підтримують, лише 10% проти. З 2010 року показник підтримки зріс у чотири рази, з 2015 - удвічі.

Під час дослідження методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) було опитано 1000 респондентів віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: трохи більше ніж 3,1%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА