07:00 15.04.2022

15 квітня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
15 квітня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 51 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 51 RUSSIAN AGRESSION

15 квітня у світі відзначають Міжнародний день культури, День екологічних знань, у католиків Страсна п'ятниця, а православна церква вшановує пам'ять Тита Чудотворця. Цього дня, 1951 року в Лондоні відбувся перший у світі конкурс краси "Міс світу". 110 років тому, 1912 року в Атлантичному океані затонув пасажирський лайнер "Титанік", а в 2019 руйнівна пожежа в соборі Паризької Богоматері призвела до обвалення даху та шпиля пам'ятки.

Міжнародний день культури

Міжнародний день культури був заснований на честь ухвалення 15 квітня 1935 року міжнародного договору "Про охорону художніх і наукових установ та історичних пам'яток", який став відомим у міжнародно-правовій практиці як Пакт Реріха.

День екологічних знань

День екологічних знань веде свою історію з 1992 року, коли на Конференції ООН у Ріо-де-Жанейро, де обговорювалися проблеми довкілля, було наголошено на величезному значенні екологічної освіти населення всіх країн світу у реалізації стратегії виживання і для сталого розвитку людства. Основна мета сьогоднішнього свята – просування екологічних знань і формування екологічної культури населення, інформування громадськості про стан справ у сфері екологічної безпеки та стан довкілля.

День працівників карного розшуку України

15 квітня 1919 року Раднарком України видав Декрет "Про організацію судово-кримінального розшуку". Документом було утворено відділення судово-кримінального розшуку та визначено його повноваження.

Вчинені злочини повинні негайно розкриватися для запобігання повторення порушень закону та покарання винних. В Україні існує оперативна служба, яка попереджає, припиняє та розслідує незаконні дії. Вона розшукує підозрюваних, що ховаються, безвісти зниклих, встановлює їх особу. Для вшанування співробітників подібних формувань у країні встановлено професійне свято.

В Атлантичному океані затонув пасажирський лайнер "Титанік"

Дата 15 квітня 1912 року відзначена в історії найбільшою морською катастрофою 20 століття - в Атлантиці, на шляху з Саутгемптона (Велика Британія) до Нью-Йорка (США), натрапивши на айсберг, затонув найбільший пасажирський лайнер "Титанік". Про сумнозвісний пароплав написано десятки книг, сотні статей і нарисів, поставлено кілька фільмів.

Після зіткнення з судна, що тоне, на воду вдалося спустити 15 шлюпок і два плоти. За різними даними у цій катастрофі загинули від 1400 до 1517 людей. Тих, хто врятувався, було вдвічі менше – загалом сімсот людей. У цій трагедії загинула вся машинна команда.

У Лондоні відбувся перший конкурс краси "Міс Світу"

Перший конкурс краси – офіційний міжнародний конкурс краси на планеті – відбувся в Лондоні 15 квітня 1951 року. Завдяки цій події Лондон отримав славу столиці світової краси. Перший конкурс "Міс Всесвіт", до речі, проходив також у Лондоні.

Засновником конкурсу "Міс Світу" став лондонський рекламний агент фірми "Мекка" Ерік Морлі, якого попросили вигадати щось оригінальне для реклами танцзалу під час Британського фестивалю. Він і запропонував організувати всесвітній конкурс краси, який проходив би під егідою фестивалю.

На звання "Міс Світу" у першому конкурсі претендувало 30 дівчат. Вони з'явилися на сцені в купальниках "бікіні", на той час ще не відомих в Англії, чим викликали фурор. Переможцем конкурсу стала шведка Кікі Хааконсон, яка отримала премію у розмірі 1000 фунтів та можливість з'явитися на сторінках таблоїдів.

Ще в цей день:

1657 — Козацька рада в Чигирині затвердила спадковість при передачі гетьманського звання від Богдана Хмельницького до його сина Юрія;

1893 — Соломія Крушельницька дебютувала на оперній сцені у постановці Гаетано Доніцетті "Фаворитка";

1950 — МВС СРСР наказало залишити виселених із Західної України оунівців навічно в спецпоселеннях;

1994 — Україна увійшла до економічного союзу країн СНД на правах асоційованого члена;

2007 — Прем'єра в Україні серії The Series Has Landed мультсеріалу Футурама.

Церковне свято

У православному церковному календарі сьогодні є день пам'яті святого Тита Чудотворця, ієромонаха.

Святий Тит жив у VIII-IX століттях. Істинним змістом свого існування вибрав Господнє служіння. Вирішив присвятити цьому все життя. У юнацькому віці Тит пішов жити в кіновію (монастирський обитель-гуртожиток). Спочатку послушником, потім прийняв чернечий постриг.

Усе життя святого пройшло у Студійському монастирі. Ченці полюбили його за лагідність, величезне милосердя, любов і подвиг, а Бог нагородив даром чудотворення. Побратими просили Тита прийняти сан священика. Він погодився і мудро керував своєю обителлю. На той час неодноразово спалахували гоніння на святі образи та їхніх шанувальників. Тит проявляв себе непохитним сповідником. Дожив до похилого віку і спочив з миром. Залишив послідовникам праці молитовного та постницького життя.

Іменини: Георгій, Григорій, Юхим.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міжнародний кримінальний суд розслідує російські кібератаки на цивільну інфраструктуру України як можливі воєнні злочини

Сиріл Рамафоса переобраний президентом ПАР

Одна людина загинула та семеро поранені внаслідок обстрілів прикордонних громад Сумської області

Шмигаль прокоментував рішення G7 про конфіскацію активів РФ та виплату їй компенсацій

На фронті сталося 81 бойове зіткнення, з них 29 – на Покровському напрямку

Окупанти за добу завдали 6 ракетних та 38 авіаударів по Україні

Українська авіація та ракетні війська завдали ударів по 15 місцях скупчення противника

Посли ЄС у принципі домовилися про переговорні рамках вступу України до ЄС. Міжурядова конференція запланована на 25 червня

В Одесі відкрився Black Sea Security Forum, присвячений безпеці в регіоні

У G7 закликають до олімпійського перемир'я - комюніке

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА