11:18 07.04.2022

Зміст завдань мультипредметного тестування з української мови відповідатиме чинній програмі ЗНО

3 хв читати
Зміст завдань мультипредметного тестування з української мови відповідатиме чинній програмі ЗНО

В Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) повідомляють, що зміст завдань національного мультипредметного тестування з української мови відповідатиме чинній програмі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови.

"У рамках вступної кампанії 2022 року передбачено проведення національного мультипредметного тестування (НМТ), яке проводитимуть у комп’ютерному форматі. Це випробування міститиме три блоки завдань: з української мови, з математики та з історії України", - йдеться у повідомленні пресслужби УЦОЯО.

У відомстві зазначають, що зміст завдань блоку національного мультипредметного тестування з української мови відповідатиме чинній програмі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови.

В УЦОЯО просять звернути увагу, що у відповідній програмі абітурієнтів має цікавити лише частина, що стосується української мови.

Так вона охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбачено у шкільному курсі української мови, а саме: "Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія"; "Лексикологія. Фразеологія"; "Будова слова. Словотвір"; "Морфологія"; "Синтаксис"; "Стилістика"; "Розвиток мовлення".

"Питома вага до того чи того розділу мовознавства в змісті блоку НМТ з української мови загалом відповідає тому, що характеризує зміст тестів ЗНО з української мови. Щоправда, розділам "Стилістика" та "Розвиток мовлення" приділено дещо менше уваги зважаючи на комп’ютерний формат тестування, який, зокрема, унеможливлює використання завдань на надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей", - йдеться у повідомленні.

В УЦОЯО повідомляють, що загалом у блоці НМТ з української мови буде 20 завдань, серед яких: 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді із чотирьох або п'яти варіантів; п'ять завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по чотири "логічні пари").

"Зверніть увагу, що у блоці НМТ з української мови не буде завдань, які передбачають надання письмової розгорнутої чи короткої відповіді, як не буде і завдань з української літератури", - додають у відомстві.

Відповідно до повідомлення, завдання з української мови будуть оцінені відповідно до схеми нарахування балів, що застосовується у ЗНО, тобто по одному тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по одному тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару у завданнях встановлення відповідності. Отже, під час виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від 0 до 35 балів.

"Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) ви знатимете після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку також буде переведено до шкали 100-200 балів. Для отримання результату за шкалою 100-200 достатньо набрати хоча б один тестовий бал", - йдеться у повідомленні.

В Українському центрі оцінювання повідомляють, що для підготовки до виконання завдань блоку НМТ з української мови варто ретельно працювати над шкільною програмою з української мови, відвідуючи онлайн або офлайн уроки, які проводять вчителі, або уроки "Всеукраїнської школи онлайн".

Для самостійного тренування доречно використовувати тести минулих років, розміщені в розділі "Підготовка. Тести минулих років", де вибирайте закладки "Українська мова та література" та "Українська мова"; відеороз'яснення до завдань ЗНО минулих років; короткі тематичні тести в онлайн-тестувальнику з української мови на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти; інші ресурси, які допоможуть повторити мовні теми, а також звикнути до роботи в середовищі тестувальників онлайн.

Український центр оцінювання також повідомляє, що протягом наступних двох тижнів підготує такі самі матеріали про блоки математики та історії України, а вже наприкінці квітня майбутні абітурієнти зможуть ознайомитись із демонстраційним варіантом НМТ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА