17:18 01.03.2022

ЄСПЛ оприлюднив рішення вказати РФ утриматися від нападів на населення та цивільні об'єкти України

2 хв читати
ЄСПЛ оприлюднив рішення вказати РФ утриматися від нападів на населення та цивільні об'єкти України

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення вказати уряду Росії, що необхідно утримуватись від військових нападів на цивільне населення та цивільні об'єкти.

Відповідне рішення оприлюднив у вівторок ЄСПЛ.

Крім того, потрібно утриматися від нападів на житлові приміщення, автомобілі швидкої допомоги та інші особливо охоронювані цивільні об'єкти, як-от школи та лікарні, а також негайно гарантувати безпеку медичних закладів, персоналу та автомобілів швидкої допомоги на території, що зазнала нападу або облоги російських військ.

Відповідно до правила 39 Регламенту суду суд може вказати на забезпечувальні заходи будь-якій державі - учасниці Європейської конвенції про права людини. Забезпечувальні заходи є невідкладними заходами, які, відповідно до усталеної практики суду застосовуються лише у випадках, коли є неминучий ризик непоправної шкоди.

У повідомленні наголошується, що 28 лютого 2022 року до Європейського суду з прав людини надійшов запит від українського уряду повідомити уряду Російської Федерації про невідкладні забезпечувальні заходи у зв'язку з "масовими порушеннями прав людини, вчиненими російськими військами під час воєнної агресії проти України".

"Суд бере до уваги нинішні воєнні дії, що розпочалися 24 лютого 2022 р. у різних частинах України, і вважає, що це створює реальну та постійну небезпеку серйозних порушень Конвенційних прав цивільного населення, зокрема статті 2 (право на життя), 3 (заборона катувань, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження або покарання) та 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Європейської конвенції про права людини", - наголошується в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА