21:01 22.02.2022

Проблеми "Північного потоку-2" наразі жодним чином не впливають на забезпечення ЄС газом - ЄК

2 хв читати
Проблеми "Північного потоку-2" наразі жодним чином не впливають на забезпечення ЄС газом - ЄК

Призупинення сертифікації газопроводу "Північний потік-2" не матиме жодних наслідків для забезпечення газом Євросоюзу, заявив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Тім Макфі.

"Північний потік-2" поки що не працює. Він поки що не постачає енергію. (...) Відповідь про наслідки (призупинення сертифікації газопроводу в Німеччині - ІФ) дуже проста: наразі немає жодних змін ситуації", - сказав прессекретар на брифінгу в Брюсселі у вівторок.

Говорячи про газопостачання Євросоюзу у разі, якщо Росія у відповідь на санкції ЄС перекриє або скоротить постачання газу, чого поки що не сталося, Макфі з посиланням на голову ЄК Урсулу фон дер Ляєн нагадав про підготовку Брюсселя до різних сценаріїв розвитку подій. Зокрема, відзначив переговори голови Єврокомісії з різними міжнародними партнерами-постачальниками газу та контакти ЄК із країнами – великими споживачами газу щодо перекуповування партій енергоносія.

Як результат, він відзначив постачання СПГ танкерами в Європу на початку року.

Представник ЄК зазначив, що останні роки ЄС здійснював диверсифікацію своїх джерел енергії. Безпека постачання також зміцнювалась завдяки взаємопов'язаності відповідних інфраструктур держав-членів. За його словами, тепер немає жодної країни ЄС, яка повністю залежала б від єдиного джерела газу. Є домовленість членів ЄС про взаємне солідарне постачання газу у разі такої потреби.

"Я також хотів би підкреслити той факт, що ми маємо газосховища в усій Європі. Ми не опинимося в ситуації, коли раптом в один день залишимося зовсім без газу. Рівні зберігання становлять 30% наявних можливостей", - повідомив Макфі.

Він зазначив, що довгострокове рішення енергетичної залежності Європи криється в "зеленому переході". У разі реалізації його цілей відпаде потреба у величезному енергетичному імпорті.

У свою чергу голова служби офіційних представників ЄК Ерік Мамер вважав за необхідне нагадати низку заяв фон дер Ляєн з енергетичних питань. Зокрема, її слова про те, що ніхто не звільняв "Північний потік-2" від можливих санкцій і що це не просто комерційний, а й "політичний проект", і до нього треба так і ставитись.

"Поза сумнівом, голова (Єврокомісії) завжди стверджувала, що "Північний потік-2" "на столі", коли йдеться про те, щоб відповісти на російську агресію проти України", - резюмував Мамер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА