17:09 30.12.2021

Суд залишив зобов'язання для депутата Юрченка, але дозволив йому виїзд за кордон

3 хв читати
Суд залишив зобов'язання для депутата Юрченка, але дозволив йому виїзд за кордон

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) поклав на народного депутата та його спільника, яких обвинувачують в одержанні неправомірної вигоди, зобов'язання не спілкуватися зі свідками та експертами, але зняв зобов'язання здати документи для виїзду за кордон.

Як повідомляється на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) у Facebook, у четвер відбулося судове засідання за обвинуваченням народного депутата та його спільника в одержанні неправомірної вигоди.

За інформацією САП, під час засідання серед іншого було розглянуто клопотання про зміну запобіжного заходу обом обвинуваченим.

У САП уточнюють, що 21 грудня в обвинувачених закінчився термін запобіжного заходу із зобов'язаннями прибувати до суду за першим викликом, повідомляти суду про зміну свого місця проживання та роботи, утримуватися від спілкування з іншим обвинуваченим, здати на зберігання документи для виїзду за кордон.

"Сторона обвинувачення 14.12.2021, за сім днів до кінця строку дії обов'язків, до Вищого антикорупційного суду подала клопотання про продовження терміну дії обов'язків, покладених на обвинувачених, які не було розглянуто в термін, визначений КПК України, у зв'язку із перебуванням одного з членів колегії суддів на лікарняному", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Отже, 21 грудня термін дії обов'язків, покладених на обвинувачених, закінчився, і 22 грудня прокурор подав клопотання про зміну запобіжного заходу обвинуваченим із покладенням усіх обов'язків.

"За результатами їх розгляду 30 грудня суд поклав на обвинувачених обов'язок утримуватися від спілкування зі свідками щодо обставин кримінального провадження та експертами у цьому кримінальному провадженні. В покладенні решти обов'язків, зокрема щодо з’явлення до прокурора, суду за першою вимогою, здачі документів, що дають право виїзду за кордон, було відмовлено", - інформують у САП.

Також під час судового розгляду продовжено дослідження доказів сторони обвинувачення, зокрема матеріалів оперативно-розшукових заходів.

У повідомленні САП не зазначено імені народного депутата. Як стало відомо агентству, йдеться про депутата Олександра Юрченка.

Як повідомлялося, влітку 2020 року НАБУ отримало інформацію про існування організованої групи, учасники якої отримують неправомірну вигоду за використання законних повноважень народних депутатів, та розпочало спеціальну операцію із включенням до складу групи детектива "під прикриттям". "Народний обранець попросив передати йому через посередника неправомірну вигоду в сумі $13 тис. за внесення пропозицій до проекту закону України "Про управління відходами" і в подальшому ще $200 тис. для підкупу народних депутатів - членів відповідного комітету Верховної Ради", - йдеться в повідомленні.

У подальшому невідомі поінформували учасників злочину про проведення операції, тож вони намагалися завуалювати свою діяльність, але експертиза підтвердила достовірність отриманих під час слідства аудіовідеозаписів та наявність у висловлюваннях обвинувачених прохання про надання коштів їм та членам комітету Верховної Ради.

Під час досудового розслідування з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання накладено арешт на нерухоме майно та автотранспортні засоби обвинувачених. Посереднику в передачі неправомірної вигоди НАБУ та САП повідомили про підозру 10 вересня, нардепу – 17 вересня 2020 року, а 3 березня 2021 року матеріали кримінального провадження було відкрито для ознайомлення захисту обвинувачених.

У серпні 2021 року до суду було направлено обвинувальний акт стосовно народного депутата та його посередника, яких обвинувачують в одержанні неправомірної вигоди та підбурюванні до надання такої вигоди за внесення змін до законодавства депутатами Верховної Ради.

Йдеться про позафракційного народного депутата Олександра Юрченка, раніше виключеного з фракції "Слуга народу", та його "неофіційного помічника" Івана Фіщенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА