07:24 27.12.2021

У Відні стартує черговий раунд переговорів щодо іранської ядерної програми

2 хв читати
У Відні стартує черговий раунд переговорів щодо іранської ядерної програми

У Відні в понеділок розпочнеться восьмий раунд переговорів щодо повернення Ірану та США до дотримання зобов'язань щодо Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) стосовно іранської ядерної програми.

Очікується, що на цих переговорах "спільна комісія СВПД зустрінеться з метою обговорити та визначити подальший шлях" вирішення проблеми.

Сьомий раунд консультацій щодо СВПД стартував 29 листопада після паузи у кілька місяців. 3 грудня переговори в рамках цього раунду були припинені, поновилися 9 грудня та завершились 17 грудня.

Після завершення сьомого етапу переговорів головний переговірник від ЄС Енріке Мора зазначив, що в учасників віденських переговорів залишається кілька тижнів для налагодження угоди щодо ситуації навколо іранської ядерної програми. Він додав, що учасникам переговорів "удалося досягти успіху у відновленні порозуміння" та отримати документ, "який є загальною основою для переговорів". За словами Мори, 20% потенційної угоди щодо виконання СВПД досі залишаються неузгодженими і в цьому полягає основа проблем.

Він також наголосив на необхідності швидшим чином вирішувати ключові питання відродження СВПД.

У 2015 році Іран і країни "шістки" - п'ять постійних членів Ради безпеки ООН та Німеччина - уклали ядерну угоду (СВПД), згідно з якою Тегеран має обмежити розвиток своєї ядерної програми виключно мирними цілями. Було узгоджено спеціальні параметри, включно з рівнем збагачення урану, допуском на іранські ядерні об'єкти інспекторів МАГАТЕ в обмін на покрокове зняття санкцій. Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вийшов із СВПД та відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов угоди.

З квітня до червня цього року Іран і низка світових держав провели перші шість раундів переговорів у Відні з метою відновлення СВПД, потім була тривала перерва. США безпосередньо участі в них не беруть.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА