18:36 20.12.2021

Адвокат Порошенка вважає незаконною підозру п'ятому президентові в держзраді

3 хв читати
Адвокат Порошенка вважає незаконною підозру п'ятому президентові в держзраді

Підозра Петру Порошенку в державній зраді та сприянні діяльності терористичним організаціям у рамках справи про злочинну схему постачань вугілля з тимчасово окупованих територій, про яку Державне бюро розслідувань повідомило йому в понеділок, є незаконною і не має жодних правових підстав, заявив адвокат п'ятого президента України Ілля Новіков.

"Ми абсолютно впевнені, що все це координується не з Офісу генпрокурора, а з Офісу Зеленського. В його розумінні така постановка питання, особливо під Новий рік, може відвернути увагу суспільства від усього, що відбувається навколо нього і в його оточенні... Я собі цю історію називаю "олів'є-гейт". Це - скандал. Це справді державний переворот. Коли говорили про державний переворот 1 грудня, це був фейк, але державний переворот 20 грудня – це реальність", – цитує Новікова прес-служба партії "Європейська солідарність".

Він наголосив, що зроблено це для того, щоб зірвати поїздку Порошенка до Вселенського патріарха і на конференцію до Варшави. Новіков також повідомив, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова "екстрено пішла у відпустку сьогодні вранці, передавши свої повноваження в.о. генпрокурора своєму заступнику Симоненку".

"І Симоненко підписав ось цей документ. У нас є копія. Це повідомлення про підозру за статтями, що передбачають держзраду та сприяння терористичній організації на адресу п’ятого президента України Петра Порошенка. Як ми розуміємо, всі вихідні в Офісі генерального прокурора в керівництві відбувалося чи то перетягування сірника, чи якийсь жереб – вирішувалося, хто буде тією людиною, яка підпише цю підозру. Абсолютно незаконну. Вона матиме найсерйозніші наслідки для того, хто її підписав, і для того, хто намагається її реалізувати", – зазначив Новіков.

Водночас адвокат сказав, що раніше вже передбачав саме такий перебіг справ і саме такий текст документа, який для команди захисників Порошенка "не став новиною".

"Ми говорили про це в багатьох медіа, починаючи з вересня, а детально – з листопада цього року. В листопаді, коли було виписано підозру колишньому міністру енергетики Демчишину за такою самою статтею – сприяння терористичній організації, ми говорили, що всюди в цьому документі, де написано "невстановлена особа зі складу найвищого керівництва України", мається на увазі Петро Порошенко", – уточнив Новіков.

Як повідомлялося, у понеділок, 20 грудня, Державне бюро розслідувань повідомило Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у рамках справи про злочинну схему постачань вугілля з тимчасово окупованих територій.

П'ятий президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою з групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР", - повідомили в ДБР.

На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України в залежність від РФ та терористичних організацій. Що, у свою чергу, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало Росії більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України та ведення проти неї підривної діяльності.

У бюро повідомили, що у зв'язку з неможливістю вручення письмового повідомлення про підозру особисто його було вручено способом, передбаченим Кримінальним процесуальним кодексом, тобто направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА