07:00 20.12.2021

20 грудня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
20 грудня: Яке сьогодні свято

20 грудня у світі відзначають Міжнародний день солідарності людей, День працівника органів безпеки, в Україні – День ветеранів МВС України. Православна церква вшановує пам'ять Міланського єпископа та проповідника Амвросія Медіоланського. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день солідарності людей

Міжнародний день солідарності людей проголошено Генасамблеєю ООН у резолюції, присвяченій проведенню першого Десятиліття ООН у боротьбі зі злиднями. Резолюція ООН посилається на Декларацію тисячоліття, в якій йдеться про те, що солідарність є однією з фундаментальних та універсальних цінностей людства, які повинні бути основою міжнародних відносин у 21 столітті.

День ветеранів МВС

День вшанування пенсіонерів і ветеранів системи МВС і Нацполіції України з'явився у календарі порівняно недавно. Його засновано у 2016 році тодішнім головою МВС Арсеном Аваковим.

Церковне свято

Православна церква вшановує пам'ять Міланського єпископа та проповідника Амвросія Медіоланського. Він належить до четвірки видатних латинських учителів церкви. Саме Амвросій звернув до християнства блаженного Августина та Анфісу Римську. Авторитет єпископа був таким великим, що він впливав на Феодосія Великого, останнього імператора єдиної Римської імперії.

Народився Амвросій в Італії приблизно в 340 році, у знатній та заможній римській родині. Його батько був префектом у місті Тревір (нині Трір, Німеччина). На початку IV століття його сім'я прийняла християнство. Двоюрідною сестрою Амвросія була постраждала за християнську віру свята мучениця Сотерія.

У Римі в 374 році кандидатуру Амвросія запропонували як нового єпископа. Тоді він ще не був хрещеним і тому хотів відмовитись. Але після того, як його кандидатуру підтримав імператор Валентиніан І, погодився. Цього ж року Амвросія хрестили та поставили єпископом.

До кінця своїх днів Амвросій користувався всенародною любов'ю. До наших днів дійшли розповіді про численні чудеса, які він зробив. Одного разу він навіть воскресив померлого хлопчика.

Помер єпископ 4 квітня 397 року в Страсну суботу.

Йоль

Йоль — стародавнє свято германських народів, пов'язане із зимовим сонцестоянням. У сучасних скандинавських та англомовних країнах стародавній Йоль злився з християнським Різдвом та став синонімом його назви. За традиціями близьке до слов'янського свята Коляди.

Корені свята лежать у давній історії північно германських народів та походять із легенд про Дике Полювання, вшанування верховного бога Одіна та почасти із англосаксонського свята "Материнської ночі". В основі Йоля — відзначення зимового сонцестояння, як частини народного календаря.

Слово "Йоль" зафіксоване в багатьох дохристиянських джерелах, особливо давньою норвезькою мовою: серед імен бога Одіна згадуються "Батько Йоля" та "Учасник Йоля"; у давній скандинавській поезії "Йоль" часто використовується як синонім "бенкету" взагалі. У сучасній англійській формі Yule назва свята походить із давньоанглійської ġеol як назви 12-денного свята на честь зимового сонцестояння — період між груднем і січнем і має багату етимологію, пов'язану із сучасними різдвяними традиціями.

У сучасних областях розселення германських народів і деяких інших північноєвропейських країнах "Йоль" означає сезон святкування Різдва.

У цей день:

1699 - Петро I своїм указом переніс святкування Нового року в Росії з 1 вересня на 1 січня;

1879 - Едісон презентував роботу лампи розжарювання;

1924 - Адольф Гітлер, засуджений за державну зраду до 5 років ув'язнення, звільнений з Ландсберзької в'язниці після дев'яти місяців ув'язнення;

1991 — незалежність України визнали Киргизстан та Туркменістан;

1999 - Португалія передала острів Макао Китаю;

2000 - Парламент Великої Британії схвалив клонування, але виключно з медичною метою;

Іменини: Лев, Антон, Григорій, Іван, Ігнатій, Михайло, Павло.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА