13:50 19.12.2021

Митрополит Епіфаній про святкування Різдва за юліанським календарем: цю помилку потрібно виправити, але треба, щоб народ дозрів сам

3 хв читати
Митрополит Епіфаній про святкування Різдва за юліанським календарем: цю помилку потрібно виправити, але треба, щоб народ дозрів сам

Предстоятель Православної Церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній відзначає зниження інтенсивності обговорення питання переходу Церкви на григоріанський або новоюліанський календар, зокрема зміни дати святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, але прогнозує, що за 10 років ситуація може змінитися.

"Цього року я спостерігаю, що немає такої активної хвилі обговорення святкування Різдва Христового… я насправді не проти переходу. Але щоб це відбулося правильно. Треба мудро діяти. У нас і так поділів достатньо. Нас намагаються ділити і за мовою, і за релігією, за іншими якимось факторам. Але ми маємо проводити передусім просвітницьку роботу. Хоча ми святкуємо 25-го, просто за різними календарями. Так, цю помилку треба буде виправити. Але традиція є традиція - вкоренилася настільки, що якщо ми перейдемо, то здебільшого - я переконаний - храми 25-го будуть порожніми, а 7-го повними. І тому треба, щоб народ все ж дозрів до цього, прийшов свідомо", - сказав Єпіфаній в інтерв'ю "Радіо свобода".

За його словами, цей процес поступово триває, збільшується кількість прихильників зміни церковного календаря. "Я думаю, що в наступні 10 років ми побачимо, що ці цифри зміняться... а далі будемо дивитися. Це важко передбачити", - зазначив предстоятель ПЦУ.

При цьому Єпіфаній наголосив, що святкування Нового року за григоріанським календарем перед Різдвом, що святкується за юліанським календарем, є порушенням посту. "Певною мірою це порушення посту. І ми навіть обговорювали, в деяких помісних православних церквах є традиція, що на ці два дні, на 31 грудня і на 1 січня, церква може послабити піст або взагалі скасувати на два дні. Церква, як любляча мати, вона може діяти поблажливо... і тому Церква в майбутньому може розглянути, якщо це буде Соборне спільне рішення, щоб на ці дні, доки ми не перейдемо до новоюліанського календаря, послабити піст, щоб не було порушення. Бо зустріч Нового року - хоча це і не головне, багато хто не святкує цей день - але це дійсно проблема", - сказав він.

За словами предстоятеля, ПЦУ минулого року продовжила отримувати визнання з боку інших помісних церков, але зазначив, що багато церков зайняли вичікувальну позицію. Зокрема, Грузинська православна церква, за його словами, перебуває під тиском РФ через фактор окупованої Абхазії. "Минуло лише 3 роки (з моменту створення ПЦУ – ІФ). Це дуже короткі терміни, як ми знаємо з історії церкви ... за ці три роки зроблено і так дуже багато. І обов'язково в майбутньому до цього процесу приєднаються інші церкви, тому що правда завжди перемагає", - наголосив Єпіфаній.

Щодо переходів громад Російської Православної церкви в Україні до ПЦУ, предстоятель ПЦУ зазначив, що Україна живе у стані війни, тому "ми не маємо права відкривати ще один внутрішній релігійний фронт", при цьому заявивши про спроби з боку РПЦ це робити. "Прийде той час, коли люди, що перебувають нині в омані - а це православні українці, але через ЗМІ, через священнослужителів вони поки що в такій собі духовній омані - але прийде час, коли ця пелена спаде і всі об'єднаються навколо Києва, і ми будемо всі разом православні українці в єдиній помісній Православній Церкві служити Богу і служити інтересам виключно українського народу", - резюмував Епіфаній.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА