14:46 02.12.2021

До суду передано обвинувачення проти експерта у справі СЗН

2 хв читати
До суду передано обвинувачення проти експерта у справі СЗН

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) скерували до суду справу щодо колишнього заступника директора ДП "УкрДІАП" за обвинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями як особою, яка надає послуги експерта, та у складанні неправдивого висновку експерта в суді.

"Обвинувачена склала завідомо недостовірний висновок, який став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину української частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" за державою. Детективи встановили, що експерт свідомо виклала висновки в інтересах приватного суб’єкта господарювання", - повідомляється на сайті НАБУ.

Отже, ТОВ "Прикарпатзахідтранс" на підставі судового рішення, що базувалося на явно неправдивому висновку експерта, безпідставно отримало у власність частину магістрального нафтопродуктпроводу "Самара – Західний напрямок" (СЗН), що має важливе господарське та оборонне значення, розповіли у відомстві.

Її дії кваліфіковано за ч.3 ст.365-2, ч.2 ст.384 Кримінального кодексу України. 11 лютого 2021 року експерту повідомили про підозру.

"Розслідування інших епізодів триває, слідство вживає всіх необхідних заходів для встановлення інших можливих до причетних до вчинення злочину осіб", - ідеться у повідомленні.

Ділянка нафтопродуктопроводу СЗН протяжністю близько 1,1 тис. км призначена для прокачування дизельного пального з РФ та Білорусі і для внутрішніх потреб України, і для транзиту до Європи, зокрема до Угорщини. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

Українська ділянка СЗН донедавна належала ТОВ "Прикарпатзахідтранс" (Рівне). До 2016 року компанія було структурним підрозділом російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG. На сьогодні "Прикарпатзахідтранс" належить білоруському Нафтобітумному заводу (51%), International Trading Partners (48%) і Анатолію Шеферу (1%).

Трубопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва як магістральний. Водночас структура "Транснафти" не передала його у власність України.

"Укртранснафта", 100% акцій якої перебуває в управлінні НАК "Нафтогаз України", є оператором нафтотранспортної системи країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Президент Литви підтвердив свою участь у Саміті миру у Швейцарії та висловив готовність активно сприяти участі інших країн

МСЕК встановлюватиме ступінь втрати працездатності та інвалідності військовослужбовців на підставі рішення ВЛК - МОЗ

Зеленський і Каллас обговорили майбутній Саміт миру у Швейцарії та фіналізацію двосторонньої безпекової угоди

Іще у 94 школах Київщини почнуть працювати офіцери служби освітньої безпеки - ОВА

Окупанти вдарили по двох селах на Харківщині, інформації про постраждалих немає - Синєгубов

Боррель і Макрон закликають Ізраїль відмовитися від операції в Рафаху

На фронті загинув учасник Олімпійських ігор-2016, дворазовий чемпіон Європи з важкої атлетики Пєлєшенко - НОК України

Законопроєкт про підвищення тютюнових акцизів буде прийнято за основу для подальшого доопрацювання - Гетманцев

Україна не бачить правових підстав для визнання Путіна демократично обраним і легітимним президентом РФ - заява МЗС

Фон дер Ляєн за підсумками переговорів із Сі Цзіньпіном заявила про готовність до рішучих заходів для захисту економіки ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА