12:23 21.11.2021

РФ готується до нападу на Україну в січні-лютому – Буданов

3 хв читати
РФ готується до нападу на Україну в січні-лютому – Буданов

РФ зосередила понад 92 тис. військовослужбовців біля кордонів України і готується до нападу наприкінці січня або початку лютого 2022 року, водночас оцінки термінів цієї атаки у розвідок США і України майже збігаються, повідомив глава Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов.

"Наші оцінки майже такі ж, як у наших американських колег", – сказав Буданов в інтерв'ю виданню Military Times, опублікованому в ніч на неділю.

За його словами, така атака, ймовірно, охоплюватиме авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі та Маріуполі Донецької області і менше вторгнення через сусідню Білорусь.

Глава ГУР зазначив, що проведені раніше російські військові навчання "Захід-21" довели, що РФ може одночасно висадити до 3,5 тис. десантників і військовослужбовців спеціальних операцій.

За словами Буданова, напад, який готує РФ, буде набагато більш руйнівним, ніж коли-небудь у конфлікті, що почався в 2014 році, під час якого було вбито близько 14 тис українців. Він також зазначив, що російська сторона нарощує потенціал для цього, збільшуючи чисельність військ і систем озброєння в окупованому Криму, а також розміщуючи системи балістичних ракет малої дальності "Іскандер" та інші види зброї поблизу кордонів з Україною.

Він спростував припущення, що суворі погодні умови могли б перешкодити нападу РФ. "Це не проблема для нас і росіян", – сказав Буданов про бої в холодну погоду.

Водночас він зазначив, що таким атакам передує серія психологічних операцій, які вже відбуваються, щоб дестабілізувати Україну і підірвати її здатність захищатися, включаючи протести проти вакцинації від Covid-19 і через "Вагнергейт". "Вони хочуть розпалити заворушення за допомогою протестів і мітингів, які показують, що люди проти уряду", – сказав глава ГУР.

Керівник розвідувального управління також зазначив, що прикордонний конфлікт між Польщею і Білоруссю, яка намагається відправити біженців до Європи через кордон Польщі, є частиною цих зусиль.

Буданов сказав, що в ідеалі США допомогли б стримувати будь-яке російське вторгнення за рахунок додаткової військової допомоги і посилення дипломатичного та економічного тиску, включаючи посилення санкцій проти РФ, а також арешт і блокування російських банківських рахунків. Крім того, на додачу до вже обіцяної і поставленої допомоги США, Україна вишукує додаткові системи протиповітряного, протиракетного і безпілотного захисту, а також пристрої радіоелектронного придушення, включаючи ракетні батареї "Патріот" і протиракетні, артилерійські та мінометні системи.

"Я думаю, що зараз нам цього недостатньо... Нам потрібно більше", – сказав він про вже надану і обіцяну США допомогу Україні. "У жодної країни, крім України, немає відкритої війни з Росією. А у нас вже сім років. Ось чому ми впевнені, що США повинні дати нам все, чого ми не отримували раніше. І прямо зараз. Зараз для цього вдалий час. Тому що після цього може бути дуже пізно", – резюмував Буданов.

Джерело: https://www.militarytimes.com/flashpoints/2021/11/20/russia-preparing-to-attack-ukraine-by-late-january-ukraine-defense-intelligence-agency-chief/

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА