07:11 18.11.2021

Глава місії ООН в Афганістані пропонує налагодити діалог з талібами

3 хв читати
Глава місії ООН в Афганістані пропонує налагодити діалог з талібами

Глава місії ООН в Афганістані Дебора Лайонс закликала міжнародну спільноту налагодити діалог із рухом "Талібан" - з де-факто владою Афганістану, повідомляє сайт ООН.

Лайонс повідомила Раду Безпеки ООН, що рух "Талібан" намагається поводитися як нормальний уряд: збирає держмита, почав виплачувати зарплати службовцям, гарантує безпеку співробітників ООН та розробляє правила, які дозволяють дівчатам навчатися.

"Наші офіційні контакти з талібами були корисними і конструктивними. Де-факто влада запевнила нас у тому, що вона хоче, щоб ми залишалися в країні, і цінують нашу допомогу. Помітно, що вони намагаються подолати дефіцит довіри, який, як вони визнають, існує між ними та міжнародною спільнотою", - заявила Лайонс.

За її словами, завдяки талібам ООН може тепер доставляти гуманітарну допомогу до районів, до яких останні 15 років гуманітарні співробітники потрапити не могли.

При цьому вона зазначила, що подібні контакти не заважають представникам ООН критикувати талібів за порушення прав жінок та позасудові страти, а ті, у свою чергу, хоч і визнають деякі помилки, у низці питань не хочуть поступатися.

Стосовно освіти для дівчаток, наприклад, де-факто влада Афганістану повідомила про роботу над заходами, які забезпечать їм доступ до освіти. На цьому, щоправда, порушення прав жінок в Афганістані не закінчуються - таліби обмежують їхнє право працювати поза домом і відмовляються включити до складу керівних органів.

Загалом, за словами представниці ООН, ситуація з безпекою в Афганістані покращилася, але обшуки в будинках силовиків із загиблого уряду та їхні позасудові страти продовжуються. ІДІЛ, незважаючи на спроби руху "Талібан" зупинити його, розширило свою присутність майже у всіх провінціях та активізувало свою діяльність. Минулого року бойовики угруповання здійснили 60 нападів в Афганістані, а цього року – вже 334.

Лайонс зазначає, що з моменту захоплення влади талібами підтримка міжнародної спільноти зводиться до допомоги тим афганцям, які хочуть залишити країну. ООН же, за її словами, закликає звернути увагу і на становище переважної більшості афганців, які не збираються їхати.

"Ми стоїмо на порозі гуманітарної катастрофи, якій можна запобігти", – попередила вона. Паралізовано економіку, не працює банківська система, на 40 відсотків скоротився обсяг ВВП, у лікарнях не вистачає ліків, люди не отримують зарплату, у магазинах немає товарів першої необхідності, не вистачає продовольства, зростають ціни на пальне – список бід нескінченний.

ООН лише цього року надала допомогу 10,3 млн осіб, але цього недостатньо – необхідно підтримати медиків і вчителів, працівників сфери продовольства та службовців, які залишилися без засобів для існування. Вона нагадала про те, що ООН забезпечує зарплатою лікарів та інший медперсонал, закликавши розширити цю програму та включити до неї та інших афганців.

Лайонс наголосила, що нинішня ситуація може призвести до зростання екстремістських настроїв, а відсутність умов для нормального заробітку стимулює тероризм, торгівлю людьми та контрабанду наркотиків. "Ці патологічні явища спочатку розповсюджуються в Афганістані, а потім заразять увесь регіон", - попередила вона. Більше того, за її словами, загроза може поширитись на весь світ.

Як зазначила представниця ООН, щоб уникнути ізоляції, як це було у попередній період його перебування при владі, рух "Талібан" має прагнути налагодити діалог із міжнародною спільнотою. ООН, за її словами, у разі наявності відповідного мандата готова відіграти важливу роль у цьому процесі.

"Ми не можемо гарантувати, що ці заходи забезпечать афганцям краще майбутнє, але ми можемо точно сказати, що без цих зусиль їх становище погіршиться", - наголосила Лайонс.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА