20:17 17.11.2021

Третій комітет ГА ООН затвердив проект нової резолюції щодо Криму

2 хв читати
Третій комітет ГА ООН затвердив проект нової резолюції щодо Криму

Третій комітет 76-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у середу, 17 листопада, затвердив проект оновленої резолюції "Ситуація з правами людини у тимчасово окупованих в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна", повідомляє Міністерство закордонних справ України.

"Вітаємо схвалення проекту оновленої кримської резолюції в Третьому комітеті Генасамблеї. Вдячні державам-членам ООН, які стали співавторами та голосували за цей документ. Схвалення цієї резолюції на ГА ООН в грудні дозволить додатково консолідувати міжнародну підтримку України на шляху до відновлення нашої територіальної цілісності", - наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Кулеба зазначив, що українські дипломати продовжать консолідувати міжнародний тиск на Росію, щоб прискорити деокупацію Криму.

Ключовими нововведеннями резолюції 2021 року стали відображення в назві резолюції статусу Криму як тимчасово окупованого півострова, підтримка співробітництва в "Кримській платформі", наголос на відповідальності Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму, вимога скасувати вироки, винесені заочно лідерам.

Документ закликає Росію припинити безпідставні затримання та арешти жителів Криму, вимагає звільнити громадян України, які незаконно утримуються за ґратами, зокрема, Еміра-Усеїна Куку, Галину Довгополу, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла та інших.

Також у проекті резолюції наголошується, що нарощування військового угруповання у тимчасово окупованому Криму та численні навчання російських збройних сил спричиняють значні довгострокові негативні наслідки в регіоні, зокрема, ускладнюють забезпечення основних прав цивільного населення.

Документ зазначає виняткову відповідальність Росії як держави-окупанта у забезпеченні мешканців Криму питною та прісною водою.

У документі засуджуються незаконні дії РФ щодо знищення чи переміщення культурних та природних цінностей України, розташованих у Криму. Міжнародна спільнота констатує, що метою цих дій є цілеспрямоване викреслення української та кримськотатарської культурної ідентичності щодо етнокультурного ландшафту півострова.

Міститься заклик до Росії припинити політику примусової зміни демографічного складу Криму. У документі засуджується проведений РФ Всеросійський перепис населення, який визнається недійсним на території Криму.

Резолюція стане офіційним документом ООН після фінального голосування в Генеральній Асамблеї ООН в грудні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА