16:08 25.10.2021

Жителі аварійного модульного містечка для переселенців у Харкові відмовляються його залишати - віце-мер

3 хв читати
Жителі аварійного модульного містечка для переселенців у Харкові відмовляються його залишати - віце-мер

Жителі харківського модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) знають, що його приміщення не придатні для проживання, але не хочуть його залишати, стверджує заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

"Ми нічого не можемо зробити. Люди знають, що містечко не придатне для проживання. Люди знають, що це нежитлові приміщення. Вони навіть готові написати розписку, що якщо щось трапиться, щось впаде, ми не відповідатимемо. Але ви ж розумієте, ніхто з них такої розписки не брав. Все, що ми можемо зробити для підтримки модульного містечка, ми робимо: комунікації утримуємо, ремонтуємо те, що можна ремонтувати", - сказала Горбунова-Рубан на брифінгу в понеділок, коментуючи результати перевірки умов проживання в модульному містечку, проведеної Департаментом моніторингу рівних прав і свобод Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"Це ж монолітні металеві блоки, там важко щось відремонтувати... Люди знають про стан цих контейнерів, але вони не хочуть залишати містечко... Ми ж не можемо силоміць їх виселити", - додала заступник міського голови.

Вона зазначила також, що частина переселенців більшу частину часу живуть не в містечку. "Є ситуація, коли люди їздять на непідконтрольну територію, можуть там перебувати 60 діб, на 59-ту добу вони з'являються, реєструються, проплачують своє проживання, знову туди їдуть. Є міграція така - люди не хочуть втрачати з нами контакти, не хочуть втрачати статус тимчасово переміщеної особи", - сказала Горбунова-Рубан.

Раніше Департамент моніторингу рівних прав і свобод Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини перевірив умови проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в модульному містечку Харкова і виявив низку порушень. "На сьогодні ВПО мешкають у 9 чотиримодульних приміщеннях та 1 приміщенні коридорної системи. Інші приміщення перебувають в аварійному стані. Стан приміщень, у яких проживають ВПО, не лише непридатний, а й небезпечний для проживання", - повідомляється на сайті офісу омбудсмена.

Термін експлуатації приміщень модульного містечка закінчився в 2017 році, але наразі в ньому живе 175 осіб, з них 75 дітей, 26 осіб з інвалідністю (зокрема 6 дітей з інвалідністю). Містечко налічує 10 чотиримодульних одноповерхових приміщень квартирного типу та три одноповерхових приміщення коридорної системи (гуртожитки). Приміщення забезпечені електропостачанням і водою, укомплектовані електроплитами, бойлерами, електричними батареями, санвузлами. В окремому пральному блоці встановлено три пральні машини, з яких працює дві.

Як повідомлялося, 22 січня 2015 року в Харкові відбулося офіційне відкриття першого транзитного модульного містечка для переселенців, побудованого на кошти, виділені урядом Німеччини. На момент відкриття в будиночки заселилися близько 80 осіб. Загалом там мали оселитися 383 людини, зокрема 203 дитини.

Проект із надання тимчасового житла жителям Донецької та Луганської областей в зимовий період реалізовувався на кошти, виділені урядом Німеччини німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ).

У лютому 2021 року секретар Харківської міської ради Ігор Терехов заявив, що на місці модульного містечка планується побудувати три гуртожитки для вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА