11:21 21.10.2021

Віце-прем'єр Резніков оцінює висновок Венеціанської комісії щодо законопроекту про перехідний період як позитивний

2 хв читати
Віце-прем'єр Резніков оцінює висновок Венеціанської комісії щодо законопроекту про перехідний період як позитивний

Віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає висновок Венеціанської комісії щодо законопроекту "Про засади державної політики перехідного періоду" позитивним і таким, "що справді вказує на місця, які потребують доопрацювання, але при цьому й відзначає сильні сторони законопроекту, зокрема інклюзивного процесу підготовки, який значною мірою базується на добре сформованих принципах міжнародного права, зокрема верховенства права й поваги прав людини та принципу недискримінації, та враховує потреби вразливих груп суспільства".

У коментарі віце-прем'єра, переданому агентству "Інтерфакс-Україна", Резніков також зазначив, що, побіжно згадуючи кілька разів Мінські домовленості не як джерело права, а саме як умови, в яких Україна змушена діяти, комісія зазначила, що "проведення місцевих виборів є останнім елементом "Мінська" - тобто вони можливі після відновлення урядом України повного контролю над державним кордоном".

Також Резніков додав, що, цитуючи відповідні резолюції Генасамблеї ООН і ПАРЄ, комісія відзначила здійснення Росією ефективного контролю за тимчасово окупованими територіями України, зокрема те, що окупаційні адміністрації в ОРДЛО "створені, підтримуються й ефективно контролюються Російською Федерацією".

За його словами, зауваження Венеціанської комісії діляться на ті, що закон диктує виключно українське бачення подій і бачення їх подальшого розвитку в майбутньому, а також щодо термінології, яка є в міжнародному публічному праві.

Також Венеціанська комісія зазначає, що законопроект зводить суть конфлікту лише до міждержавного виміру (тобто до російського втручання).

"Ми згодні з тим, що законопроект є україноцентричним – адже недарма документи такого виду називаються "закон України". Було б дивно спрямовувати національне законодавство на захист кого завгодно, крім захисту інтересів української держави й народу - громадян України всіх національностей. Щодо термінології, то справді, на початку законопроекту зазначено, що деякі терміни визначені саме для цілей цього закону й жодним чином не заперечують міжнародні зобов'язання України. Це не є окремим розумінням міжнародного права, а лише встановленням певних аспектів для ефективнішого правозастосування в тих умовах, в яких ми наразі перебуваємо", - сказав віце-прем'єр.

За його словами, майже всі рекомендації Венеціанської комісії можна врахувати при розробці законопроекту в профільному комітеті Верховної Ради, а низку аспектів буде врегульовано окремими законодавчими актами, наприклад з питання відповідальності, встановлення обмежень щодо зайняття посад, конвалідації тощо.

"Власне, саме для цього документ і направлявся на відповідну експертизу - щоб мати на виході закон, який відповідатиме європейським стандартам. Я ще раз висловлюю подяку шановним експертам і Офісу Ради Європи в Україні за те, що оцінка законопроекту відбулася і було визначено шлях його подальшого вдосконалення, яке зробить законодавство більш стійким, а позиції України - ще сильнішими", - резюмував Резніков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА