20:51 10.10.2021

Масова акція на підтримку екс-генпрокурора Молдови Стояногло, поміщеного під домашній арешт, пройшла в Кишиневі

2 хв читати
Масова акція на підтримку екс-генпрокурора Молдови Стояногло, поміщеного під домашній арешт, пройшла в Кишиневі

У центрі Кишинева в неділю відбулася численна акція протесту з вимогою про поновлення на посаді генерального прокурора Молдови Олександра Стояногло, який був затриманий на цьому тижні і поміщений під домашній арешт, передає кореспондент "Інтерфаксу" з місця події.

Акція була організована Партією соціалістів, але вона пройшла без партійної символіки, і в ній брали участь і представники інших політичних сил. Присутні вимагали негайного звільнення та поновлення на посаді Стояногло, а також негайної відставки всіх, хто займається справою екс-генпрокурора.

"Нехай ці прокурори і судді підуть! Ми прийшли сьогодні сюди, щоб не дозволити повернення до захопленої держави! Закон один для всіх, і він не повинен служити тим, хто при владі. Ми не дозволимо, щоб в Молдові була встановлена диктатура", - заявив один із організаторів акції, депутат від коаліції Партії комуністів і соціалістів Влад Батринча.

За даними організаторів, в акції взяли участь кілька тисяч людей.

Голова Партії комуністів Володимир Воронін заявив на мітингу, що "влада влаштовує беззаконня, хоче підпорядкувати собі Генпрокуратуру, але не займається реальними проблемами країни".

"Боротьба з корупцією - це не боротьба з генеральним прокурором. Їм просто потрібен кишеньковий прокурор... З усього уряду лише троє з них мають деякий досвід роботи, інші - в неурядових організаціях, вони не знають, що робити і як керувати країною. Пандемія наростає, люди вмирають, ціни зростають. У цього уряду все вийшло з-під контролю", - заявив Воронін.

Учасники акції виступили "проти сфабрикованих справ, політичних переслідувань, телевізійного правосуддя, бандитизму, коли громадянин може затримуватися з порушенням усіх норм закону". Вони тримали плакати з антипрезидентськими і антиурядовими гаслами.

Протестувальники ухвалили резолюцію, з вимогою "негайно звільнити і відновити Олександра Стоянолго на посаді генпрокурора".

Стояногло був затриманий на 72 години минулого вівторка пізно ввечері. Того ж дня він був відсторонений від посади Вищою радою прокурорів на підставі обвинувачень за чотирма статтями Кримінального кодексу: зловживання службовим становищем, перевищення повноважень, пасивна корупція, надання неправдивих свідчень.

Під час затримання Стояногло заявив журналістам, що "це помста президента Майї Санду". Зі свого боку, глава держави заявила, що вона не причетна до цього і не втручається в роботу прокурорів.

Прокуратура Молдови запросила для Стояногло 30 діб арешту в слідчому ізоляторі. Суд у Кишиневі в п'ятницю ввечері виніс рішення про домашній арешт Стояногло терміном на 30 днів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА