19:38 12.09.2021

ФБР опублікувало пов'язаний із атаками 11 вересня розсекречений документ

2 хв читати
ФБР опублікувало пов'язаний із атаками 11 вересня розсекречений документ

Федеральне бюро розслідувань США в ніч на неділю опублікувало перший документ, пов'язаний із атаками 11 вересня 2001 року, згідно з указом президента США Джо Байдена, повідомляє The Hill.

"Цей матеріал публікується у відповідь на виконавчий указ, підписаний 3 вересня 2021 року, про розсекречення деяких документів, що стосуються терористичних атак 11 вересня 2001 року", - зазначено на сайті.

Документ містить звіт на 16 сторінках за квітень 2016 року. Він проливає світло на особу підданого Саудівської Аравії Омара аль-Байюмі, який на момент здійснення терактів був держслужбовцем королівства, проживав у США і мав контакти з саудівськими дипломатами. Аль-Байюмі підозрювали в наданні допомоги двом із 19 терористів, які здійснили теракт.

У розсекреченому і опублікованому документі містяться витяги з інтерв'ю з людиною, яка контактувала з аль-Байюмі. Ім'я цієї людини не повідомляється. У розсекреченому звіті також йдеться, що допитаний контактував із співробітниками консульства Саудівської Аравії в Лос-Анджелесі і запитував американське громадянство.

Відомо, що аль-Байюмі контактував з бойовиками Навафом аль-Хазмі і Халідом аль-Міхдаром, які прибули в США у 2000 році. Аль-Байюмі допоміг учасникам терактів 11 вересня знайти і орендувати квартиру в США, перекладав для них з англійської та допомагав у оформленні документів. Про це він повідомив самостійно під час надання свідчень відомствам Мін'юсту. Він заявив, що вперше зустрів цих двох осіб у ресторані в Лос-Анджелесі, подружився з ними і допоміг співвітчизникам з доброти. Однак незадовго до терактів 11 вересня аль-Байюмі покинув США. ФБР також підозрювало його в тому, що він був співробітником саудівської розвідки.

У документі також згадується Фахад аль-Тумайрі, він був співробітником посольства Саудівської Аравії у США. У документі йдеться, що, згідно зі словами джерела, у нього були вкрай екстремістські релігійні переконання, яких він не приховував. Він також залишив США напередодні терактів.

Президент США Байден на початку вересня підписав указ, яким зобов'язав міністерство юстиції і пов'язаним із ним відомствам, оприлюднити деякі документи, пов'язані з атаками 11 вересня.

Американська громадськість наполегливо вимагала публікації засекречених документів, пов'язаних із терактами. Родичі загиблих вважають, що уряд Саудівської Аравії мав відношення до організації терактів, і що в ФБР могли спробувати це приховати. В Ер-Ріяді заперечують ці обвинувачення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА