08:38 27.08.2021

Конгресмени вимагають притягти Байдена і Пентагон до відповідальності за загибель американських військових в аеропорту Кабула

4 хв читати
Конгресмени вимагають притягти Байдена і Пентагон до відповідальності за загибель американських військових в аеропорту Кабула

Американські законодавці розкритикували і вимагають притягнути до відповідальності, аж до відставки, за загибель американських військових у результаті теракту в аеропорту Кабула президента США Джо Байдена і керівництво Пентагону.

"Настав час для притягнення до відповідальності, починаючи з тих, чиє невдале планування дозволило цим атакам статися. Джо Байден, Камала Гарріс, Ентоні Блінкен, Ллойд Остін і Марк Міллі (начальник Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США - ІФ) - всі повинні піти у відставку або піддані імпічменту і відсторонені від посади", - йдеться в заяві сенатора Марші Блекберн.

Республіканка Еліз Стефаник написала в Twitter, що "руки Джо Байдена в крові". За її словами, теракт e кабульському аеропорту і загибель там американців стали можливими в результаті "некомпетентного і слабкого керівництва з боку Байдена", який не може залишатися верховним головнокомандувачем.

Сенатор-республіканець Тодд Янг e своїй заяві наголосив: "Ці хоробрі військовослужбовці робили все можливе, щоб забезпечити евакуацію американців і невинних афганських союзників. На жаль, їх героїчні зусилля були підірвані президентом Джо Байденом і його адміністрацією, які підводили їх на кожному кроці".

Він зазначив: "Американський народ не може і не повинен миритися з цими помилками у судженнях свого головнокомандувача".

Лідер республіканської меншості в Палаті представників Кевін Маккарті закликав Конгрес ухвалити закон, що забороняє повне виведення військ з Афганістану "доти, поки кожен американець не покине Афганістан".

Деякі республіканці, проте, наголошували, що в такий момент необхідно згуртування, а не спроби завоювати політичні дивіденди.

"Хоча у деяких може виникнути спокуса використовувати цей момент для того, щоб набрати політичні дивіденди, зараз не час для цього. Я закликаю моїх співвітчизників-американців об'єднатися. Президент Байден також повинен виступити, стати таким головнокомандувачем, якого ми потребуємо, і показати світу, що ми не потерпимо подібних злісних атак", - цитують ЗМІ заяву сенатора Кевіна Крамера.

Демократ Роберт Менендес, який очолює сенатський Комітет з міжнародних відносин, заявив, що США не повинні довіряти заявам представників руху "Талібан", які захопили владу.

"Я розумію, що серед загиблих був американський персонал. Поки ми чекаємо більш докладної інформації, зрозуміло одне: ми не можемо довіряти талібам безпеку американців", - йдеться в поширеній заяві політика.

Більшість демократів наполягали на продовженні евакуації якомога більшої кількості людей до крайньої дати - вівторка.

"Я розумію, що евакуація триває. Я сподіваюся, що протягом наступних кількох днів ми продовжимо евакуацію не тільки американських громадян, а й афганців, які підтримували нашу місію, і інших афганців, які стали мішенню талібів", - сказав голова сенатського Комітету з збройним силам сенатор Джек Рід.

Його колега з Палати представників Адам Сміт ще за добу до теракту заявив: "Що повинен зробити Пентагон, так це збалансувати ризик. І ризик для наших військовослужбовців, а також для цивільних осіб, які намагаються вибратися, зростає у геометричній прогресії, якщо таліби почнуть бойові дії".

Більшість законодавців-демократів проте підтримали рішення президента про виведення військ.

"Мені зрозуміло, що давно пора було припинити військову присутність США в Афганістані, і що ми не можемо продовжувати піддавати американських військовослужбовців небезпеці через війну, в якій неможливо перемогти. Водночас, схоже, що процес евакуації був грубо порушений", - сказала конгресмен Сьюзан Вайлд.

Байден визнав, що несе відповідальність за події в Афганістані, зокрема і за загибель у результаті теракту в Кабулі в четвер 12 американських військових.

"По суті, відповідальність за все, що відбувається, на мені", - сказав він на прес-конференції в Білому домі, відповідаючи на відповідне запитання журналіста. Досі Байден у своїх виступах про події останніх тижнів в Афганістані, уникав говорити про те, що у виниклих там подіях, зокрема, є і його вина.

Водночас він підтвердив, що як і раніше вважає, що рішення вивести війська є правильним.

Вибухи, які сталися в четвер біля в'їзду в аеропорт Кабула, забрали життя 13 військових США, підтвердив Пентагон. Всього, за даними ЗМІ, кількість жертв серії вибухів може перевищити 100 осіб, постраждали понад 150.

Відповідальність взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава".

Про розвіддані щодо підготовку ІДІЛ до терактів попереджали напередодні представники США, Великої Британії і Австралії, які настійно рекомендували своїм співгромадянам, які чекають на евакуацію, покинути район кабульського аеропорту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА