18:37 26.08.2021

Коаліція за свободу ЗМІ ухвалила заяву із закликом до РФ звільнити Єсипенка та всіх несправедливо затриманих у Криму журналістів

2 хв читати
Коаліція за свободу ЗМІ ухвалила заяву із закликом до РФ звільнити Єсипенка та всіх несправедливо затриманих у Криму журналістів

З ініціативи України Коаліція за свободу ЗМІ в четвер, 26 серпня, ухвалила заяву "Свобода ЗМІ в Криму", до якої приєдналися 20 країн, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"З ініціативи України Коаліція за свободу ЗМІ ухвалила заяву "Свобода ЗМІ в Криму", до якої приєдналися 20 країн. Закликаємо РФ негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх несправедливо затриманих журналістів, припинити утиски свободи слова", - написав Кулеба на сторінці у Twitter у четвер .

Згідно з оприлюдненим на сайті МЗС текстом заяви, члени Коаліції за свободу ЗМІ "висловлюють глибоку стурбованість погіршенням ситуації зі свободою медіа в окупованому Криму" та продовженням насильства і переслідування на півострові журналістів з боку РФ.

"Одним з таких випадків є справа Владислава Єсипенка, журналіста-фрилансера у проекті Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода "Крим. Реалії", який до свого арешту Федеральною службою безпеки РФ (ФСБ) 10 березня 2021 року готував репортажі соціальної й природоохоронної тематики та проводив соціальні опитування серед жителів Криму. Ми стурбовані повідомленнями про жорстоке поводження та катування проти пана Єсипенка у ході його затримання", - йдеться в заяві.

Також наголошується, що дев’ятьох громадських журналістів - кримських татар (Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Арифмеметова, Рустема Шейхалієва, Амета Сулейманова) продовжують утримувати в СІЗО та в'язницях на території Росії та тимчасово окупованого Криму .

"Ми закликаємо Російську Федерацію негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх журналістів, яких було несправедливо затримано, та дозволити журналістам займатися своєю професією без страху переслідувань, свавільного ув'язнення, насильства і примусового зникнення. Ми також стурбовані діями Росії, спрямованими на придушення незалежних ЗМІ на півострові шляхом постійних утисків і залякувань, які фактично загнали незалежні ЗМІ у підпілля чи змусили взагалі залишити півострів", - йдеться в тексті.

Також коаліція звертає увагу на систематичні обмеження свободи вираження поглядів та думок, з якими стикаються жителі Криму.

"Це є одним із питань, яке має на меті вирішувати "Кримська платформа", - зазначили в заяві.

Країни-підписанти заяви: Австрія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ісландія, Коста-Рика, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Словаччина, Словенія, США, Україна, Фінляндія, Франція, Чеська Республіка.

Коаліція за свободу ЗМІ (Media Freedom Coalition) - неформальне об'єднання країн, створене в 2019 році для розвитку співпраці у сфері посилення захисту свободи ЗМІ та безпеки журналістів. Коаліція нараховує 49 учасників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА