10:20 04.08.2021

Спецслужби застосовували до Чауса катування, стверджує адвокат

3 хв читати
Спецслужби застосовували до Чауса катування, стверджує адвокат

Адвокат екс-судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса Ростислав Кравець стверджує, що до його підзахисного застосовували катування.

"Застосовувалося катування... Над ним просто знущалися там: 50 днів він був прикутий до ліжка - там, де він перебував, а я вважаю, що він перебував в українських спецслужб... Близько місяця йому не давали навіть митися, постійно там вмикали-вимикали світло. Ну, це лише небагато з того, що з ним робили", - сказав Кравець в ефірі телеканалу "Україна 24" у середу вранці.

Він також висловив думку, що рішення Служби безпеки України про передачу Чауса співробітникам Національного антикорупційного бюро України було ухвалено завдяки втручанню президента України Володимира Зеленського. "Я вважаю, що президент усе-таки дослухався до порад, втрутився в цю ситуацію, і досить спокійно СБУ передала співробітникам НАБУ, тим паче, сама СБУ і доставляла безпосередньо пана Чауса до слідчого ізолятора. Тобто, я вважаю, що це рішення було ухвалено на найвищому рівні, про що я говорив із першого дня, що це потрібно зробити", - сказав адвокат.

На уточнювальне запитання, чи дійсно він вважає, що Зеленський втрутився в ситуацію та як, Кравець відповів: "Вирішив питання, зміг допомогти домовитися Службі безпеки України і Національному антикорупційному бюро... Я вважаю, що саме найвище керівництво країни врегулювало це питання, оскільки побачило, що між СБУ і НАБУ, самостійно вони це врегулювати не могли".

Він стверджує, що у "викраденні пана Чауса, як у вивезенні його (за межі України - ІФ), так і у ввезенні назад (в Україну - ІФ) була задіяна дуже велика кількість спецслужб як України, так і зарубіжних країн".

"Наскільки мені відомо, розслідування є, причому розслідування також здійснюють кілька правоохоронних органів за тим самими фактами", - додав Кравець.

Як повідомлялося, Чауса спіймали на хабарі в $150 тис. 9 серпня 2016 року. За даними місцевої преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву з боку тодішнього президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка.

У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові, рішення було остаточним й оскарженню не підлягало.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місце знаходження було невідоме, але він кілька разів виступав з відеозверненнями до своєї дружини в інтернеті, в яких заявляв, що його ніхто не викрадав і він перебуває в безпеці.

30 липня стало відомо, що Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Працівники Національної поліції після прибуття намагалися затримати Чауса, проте співробітники СБУ "відбили" екс-суддю у поліцейських і відвезли в невідомому напрямку. Національне антикорупційне бюро України ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили Чауса, і намагалося зупинити їх, проте спецслужба ігнорувала запит НАБУ. Чауса доправили в Центральне управління СБУ на вул. Володимирській у Києві.

Пізніше прес-центр СБУ повідомив, що Чаус сам звернувся до співробітників СБУ із заявою про викрадення та позбавлення волі. Адвокат екс-судді повідомив, що Служба безпеки України не затримала Чауса, він перебуває під захистом відомства.

У ніч проти 4 серпня детективи НАБУ затримали Чауса в столичній лікарні "Феофанія", йому вручили клопотання про застосування запобіжного заходу. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) на засіданні 4 серпня має ухвалити рішення щодо клопотання. Адвокати будуть на засіданні ВАКС, однак поки що невідомо, чи зможе бути сам обвинувачений.

Пізніше Кравець повідомив, що Чаус перебуватиме під охороною СБУ до проведення судового засідання.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворожим авіаударом зруйновано кілька будинків у Харкові, під завалами люди - мер

Ворожа пропаганда намагається відвернути увагу світової спільноти від злочинів, скоєних ЗС РФ - Офіс генпрокурора

Окупанти завдали удару по Харкову, загорівся приватний будинок - Синєгубов

Передано до суду справу трьох депутатів-ухилянтів Київської міськради

Поліція ліквідувала call-центр в Одесі, співробітники якого викрадали кошти з банківських рахунків іноземців

ЄС виділяє EUR4,5 млн на 65 проєктів для 324 українських науковців - Міносвіти

Зеленський у Хмельницькому обговорив безпеку АЕС і призначив голову обладміністрації

В Азербайджані зможуть відпочити 60 українських дітей

В Угорщині від ножового поранення загинув українець, підозрюваного у злочині затримали - МЗС України

Наказ Міноборони, що визначає придатність до військової служби, набуде чинності з 4 травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА