12:09 26.07.2021

Зеленський затвердив нове положення про радника президента України

3 хв читати
Зеленський затвердив нове положення про радника президента України

Президент України Володимир Зеленський своїм указом затвердив положення про радника президента України.

Відповідний документ №309/2021 разом із зазначеним положенням оприлюднено на сайті глави держави в понеділок.

Як зазначається в положенні, посада радника президента України належить до посад патронатної служби президента, а кандидата на неї призначає і звільняє безпосередньо глава держави. Радник підпорядковується безпосередньо президентові.

"Радник президента України призначається на строк повноважень президента України та здійснює свої обов’язки на постійній основі або на громадських засадах (поза штатом Офісу президента України). Повноваження радника президента України припиняються за власним бажанням, за рішенням президента України, в тому числі у зв’язку із закінченням повноважень президента України", - йдеться в документі.

У ньому наголошується, що радник президента також може бути звільнений з посади у випадках, передбачених законодавством про працю або законодавством у сфері запобігання корупції.

Радник президента у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами президента України, Кабінету Міністрів України, розпорядженнями керівника Офісу президента України, наказами керівника апарату Офісу президента України, а також зазначеним положенням.

"Основними завданнями радника президента України є розроблення та внесення в установленому порядку пропозицій президентові України щодо здійснення повноважень глави держави у відповідній сфері", - наголошується в положенні.

У ньому зазначається, що відповідно до покладених завдань радник глави держави аналізує політичні, соціально-економічні та інші процеси, що відбуваються в Україні та за її межами, і за результатами такого аналізу готує і подає пропозиції щодо визначення пріоритетних напрямів розвитку держави та суспільства у відповідній сфері, здійснює моніторинг інформаційного простору України, готує пропозиції щодо забезпечення дотримання прав громадян в інформаційній сфері та свободи діяльності засобів масової інформації.

Радник президента також здійснює аналіз нормативно-правових актів, подає в установленому порядку пропозиції щодо їх удосконалення та залучається до вивчення пропозицій і надання консультацій з питань стратегічного характеру, що стосуються сфери реалізації національних інтересів і збереження національних цінностей України, визначення їх пріоритетності та оптимізації, підготовки проектів актів президента України, експертизи законів, що надійшли на підпис главі держави, проектів законів України, які пропонуються для внесення президентом України на розгляд Верховної Ради України в порядку законодавчої ініціативи тощо.

Крім того, радник глави бере участь у співробітництві з науковими установами, аналітичними центрами та представництвами іноземних держав та міжнародних організацій в Україні з питань, що належать до його компетенції, співпрацює відповідно до розподілу обов’язків з консультативними, дорадчими органами, утвореними президентом України, забезпечує узгодженість їхньої діяльності та у визначених випадках очолює такі органи, а також здійснює за дорученням президента України взаємодію з міністерствами, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади, а також представниками інших державних органів, установ і організацій у відповідній сфері.

Указом про затвердження положення про радника президента України Зеленський також анулював указ президента України від 12 листопада 2014 року №870 "Про радника президента України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА