19:37 15.07.2021

ВР ухвалила в першому читанні законопроект із новою редакцією закону про ФДМ

2 хв читати
ВР ухвалила в першому читанні законопроект із новою редакцією закону про ФДМ

Верховна Рада прийняла за основу законопроект №4572 із пакета законопроектів про реформу Фонду державного майна (ФДМ), який пропонується викласти у новій редакції закон про цей фонд.

Проект закону в першому читанні підтримали 257 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що він, зокрема, передбачає нівелювання можливості блокування приватизації судом через забезпечення позову, також передбачає можливість проводити первинне публічне розміщення акцій (IPO) для держкомпаній. Депутатський законопроект також пропонує розширити повноваження ФДМ щодо включення об'єктів держвласності до переліку об'єктів, які підлягають приватизації, зокрема об'єктів, щодо яких заборгованість перевищує 50% балансової вартості активів.

Він також передбачає оптимізацію термінів ухвалення рішення про приватизацію та процесу передачі об'єктів в управління фонду.

Водночас Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) розкритикувала законопроект і наполягала на необхідності концептуально його доопрацювати. Зокрема, ЄБА відзначала необхідність удосконалення процедури пролонгації договорів оренди держмайна, процедури виконання будівельних робіт на об'єктах оренди (зокрема, здійснення їх невід'ємних поліпшень) з метою інвестування у розвиток державної інфраструктури, а також про посилення гарантій захисту прав і законних інтересів інвесторів, що вклали власні інвестиції в розвиток державної інфраструктури.

Крім того, слід удосконалити процедуру приватизації об'єктів інфраструктури вітчизняних морських портів та орендованого майна (зокрема, процедуру використання діючим орендарем свого переважного права в процесі такої приватизації), вважають в асоціації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА