12:10 09.07.2021

Законопроект про реформу АРМА може нашкодити практиці управління активами в Україні - заява антикорупційних організацій

2 хв читати
Законопроект про реформу АРМА може нашкодити практиці управління активами в Україні - заява антикорупційних організацій

Transparency International Україна та Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI) застерегли народних депутатів від ухвалення законопроекту №5141 про реформу Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), в чинній редакції, оскільки він створює нові ризики й може нашкодити практиці управління заарештованими активами.

Так, експерти вказали на недоліки законопроекту. Зокрема, вони акцентують на тому, що документ може створити передумови для блокування реалізації арештованого майна, яким неможливо ефективно управляти. На їхню думку, це призведе до втрати вартості арештованого майна або до таких витрат на управління ним, які значно перевищуватимуть його вартість. Такий підхід є економічно невигідним і суперечить міжнародним практикам.

У своїх висновках антикорупційні організації також зазначають, що поява норми, яка передбачає "інший спосіб управління" активами поряд із реалізацією і переданням активів за договором, створює невизначеність, адже проект закону не містить жодного опису будь-якого іншого способу управління.

"Завищення порогової вартості активів, які можуть передаватися в АРМА, зменшить обсяги активів в управлінні агентства, суперечить ідеї існування органу. Можливість зацікавленим особам надавати АРМА рішення суду про скасування арешту на активи створює простір для зловживань, оскільки будь-яка зацікавлена особа зможе залишити прокурора за межами процесу повернення активів. Відсутність вимоги до правоохоронців щодо обов'язкових консультацій з АРМА про передання активів в управління не дасть змоги ефективно планувати передання майна й у належний спосіб керувати ним", - наголошується у заяві.

На думку експертів, зазначені норми передбачають лише обмеження функцій АРМА без урахування судової практики, досвіду роботи агентства та його закордонних аналогів.

"Документ не пропонує жодних позитивних змін і суперечить міжнародним зобов'язанням України щодо менеджменту заарештованих активів", - вважають у Transparency International Україна.

Водночас Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні у своїх висновках звертає увагу на те, що законопроект №5141 не досягне своїх цілей і може нашкодити практиці управління активами в Україні: "Він не забезпечує суттєвої реформи, а навпаки створює нові ризики".

Як повідомлялося, 30 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5141 "Про внесення змін до закону "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", який пропонує підвищити ефективність системи розшуку та управління відповідними активами й заборонити їх продаж до набуття рішенням суду законної сили.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА