19:11 03.06.2021

Адвокати Януковича планують оскаржити рішення Шевченківського райсуду Києва про заочне досудове розслідування справи про захоплення влади

2 хв читати
Адвокати Януковича планують оскаржити рішення Шевченківського райсуду Києва про заочне досудове розслідування справи про захоплення влади

Адвокати колишнього президента України Віктора Януковича планують у найкоротші терміни оскаржити рішення Шевченківського районного суду Києва про дозвіл проведення заочного досудового розслідування справи про захоплення Януковичем державної влади.

"Дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно четвертого президента України Віктора Януковича у справі про внесення змін до Конституції України, ухвалене сьогодні Шевченківським районним судом Києва, буде оскаржено в найкоротші терміни", - заявив адвокат Ігор Федоренко, який представляє інтереси екс-президента.

Він уточнив, що причиною оскарження є те, що рішення "є незаконним і було ухвалене з численними процесуальними порушеннями та на підставі вибірковості правосуддя".

Як повідомлялося, Шевченківський районний суд м. Києва дав дозвіл провести спеціальне досудове розслідування стосовно екс-президента України Віктора Януковича в кримінальному провадженні за фактом захоплення державної влади.

"Таке рішення суду надає право стороні обвинувачення на проведення досудового розслідування стосовно підозрюваного за його відсутності (in absentia)", - повідомила з цього приводу прес-служба Офісу генерального прокурора.

Як повідомлялося, у кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента України.

За інформацією Офісу генпрокурора, у 2010 році Конституційний Суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень. Рішення КС, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року. 1 жовтня 2010 року текст "нової Конституції" було опубліковано у спецвипуску бюлетеня "Офіційний вісник України".

4 травня 2020 року Печерський районний суд Києва за клопотанням Офісу генпрокурора обрав запобіжний захід Януковичу у вигляді заочного арешту у справі про зміни до Конституції з метою захоплення влади.

25 березня 2021 року Київський апеляційний суд підтвердив законність рішення про заочний арешт екс-президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА